Eindelijk: Porsche neemt 50% aandeel in Red Bull Racing

Ondanks het eeuwige uitstellen van de FIA ligt er nu toch een deal op tafel. Volgens een bedrijfsverklaring heeft Porsche de helft van het F1-team van Red Bull overgenomen. Samen zullen de organisaties werken aan een power unit voor de nieuwe regels van 2026.

Eindelijk: Porsche neemt 50% aandeel in Red Bull Racing

We wachten al maanden op het nieuws dat Red Bull en Porsche de handen ineen zullen slaan voor de nieuwe generatie F1 power units voor 2026. Door gesteggel achter de schermen van de FIA worden de geplande aankondigingen echter steeds verder opgeschoven.

De twee partijen hadden namelijk al bij de Grand Prix van Oostenrijk hun samenwerking officieel willen aankondigen, totdat de FIA opnieuw de deadline voor de nieuwe regels verschoof.

50 procent

Volgens Motorsport.com is er echter toch het eerste officiële teken van leven verschenen. De aanvraag voor de deal tussen Red Bull en Porsche is namelijk al voorgelegd bij de relevante mededingingsautoriteiten.

In de meeste landen blijven dit soort documenten geheim, maar in Marokko is bij wet bepaald dat de deal gepubliceerd moet worden. Volgens de autoriteiten maakt Porsche zich op om de helft van het F1-programma van de energiedrankjesboer over te nemen.

Red Bull Porsche Turbo?

Door de deal wordt een eventuele terugkeer van Honda - waarover de geruchten de laatste tijd sterker werden - definitief onmogelijk gemaakt. De Japanners hebben overigens nog steeds de papieren van de huidige power unit in handen, waardoor Porsche niet zal kunnen profiteren van het huidige project.

Door een aandeel in het team te nemen stapt Porsche er bovendien veel dieper in dan verwacht. De Duitse sportwagenbouwer zal ongetwijfeld mee gaan werken aan het nieuwe motorconcept met Red Bulls nieuwe Powertrains-divisie. De afkorting RBPT zal vanaf 2026 wellicht voor iets heel anders gaan staan.

Porsche won voor het laatst een kampioenschap als leverancier van de TAG TTE P01 turbo V6, waarmee Alain Prost de titel pakte in 1986. Veertig jaar later zullen ze het eindelijk weer gaan proberen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Porsche