Yes! Formule 1 auto's worden lichter en kleiner

Na jaren van supersize-machines heeft de F1 eindelijk de memo gekregen. De nieuwe generatie van 2026 moet veel lichter en kleiner gaan worden om het racen én de efficientie te verbeteren.

Yes! Formule 1 auto's worden lichter en kleiner

De wonderen zijn de wereld nog niet uit: de Formule 1 heeft zich eindelijk gerealiseerd dat de huidige F1-auto's schandalig groot zijn. In de aanloop naar de introductie van de ground effect regels voor 2022 werd al gespeculeerd dat de de F1 alle fouten die in 2017 gemaakt werden zou corrigeren.

Het bleef echter bij het reduceren van de dirty air, want de nieuwe machines werden nauwelijks kleiner dan de giganten van 2017-2021. Buiten een kleine beperking van de maximale wielbasis veranderde er schrikbarend weinig. Als klap op de vuurpijl werden de wagens zelfs nog eens dik veertig kilo zwaarder.

Kleiner en lichter

Sinds de regelwijziging van 2017 is een F1-auto gemiddeld ongeveer 5,6 meter lang en maximaal 2 meter breed. De breedte is bepaald door de reglementen, maar de extreme lengte is het resultaat van de noodzaak om zo veel mogelijk downforce op te wekken met een zo lang mogelijke vloer. Dat werkte, als bijeffect werd inhalen een stuk moeilijker gemaakt.

Voor 2026 wil de Formule 1 de giga-wagens echter een halt toeroepen. In een nog erg algemene statement noemt de sport de noodzaak om 'het formaat van de auto's te reduceren' en het gewicht te 'reduceren of vast te houden'.

1998-2008

De voornemens klinken natuurlijk goed, maar er wordt nergens specifiek gesteld hoe en met hoeveel de afmetingen en het gewicht teruggebracht zullen worden. We kunnen echter goede hoop houden dat een terugkeer naar het formaat dat van 1998 tot 2008 de standaard was op het programma staat. Dat betekent ongeveer 4,8 meter lengte, 1,8 meter breedte en een gewicht van 605 kilo. Zo zullen de auto's veel lichtvoetiger worden en er eindelijk weer net zo snel uitzien als ze zijn.

Compleet pakket

Naas het verminderen van het gewicht en inperken van de afmeting heeft de F1 nog een paar andere speerpunten. Zo moeten de nieuwe wagens minder drag produceren om efficiëntie te verhogen en het potentiële vermogensverlies van de motoren op synthetische brandstoffen te compenseren.

Daarnaast moet er voortgebouwd worden op de lessen geleerd van de 2022-auto's op het gebied van dirty air en moet de veiligheid verder verhoogd worden. Als laatste punt wil de F1 duurzamere, recyclebare materialen gebruiken. Het verwijderen van de MGU-H en het opschalen van het elektrisch vermogen naar ongeveer 500 pk maakt het lijstje af.

Formule 1
  • Renault, Driver61, Mercedes-AMG Petronas F1 Team