Formule 1 bereikt 800 kilo grens met zoveelste aanpassing minimumgewicht

De kogel is dan toch door de kerk: vanwege de te dik uitgevallen 2022-auto's heeft de FIA het minimumgewicht opnieuw bijgesteld. Dankzij vijf kilo extra is de historische grens van 800 kilo bereikt.

Formule 1 bereikt 800 kilo grens met zoveelste aanpassing minimumgewicht

Dit seizoen staat de Formule 1 voor een flinke uitdaging. De volledig nieuwe ground effect auto's luiden een nieuw tijdperk in voor de sport, waarbij de focus wederom ligt op het verbeteren van de inhaalmogelijkheden. De overstap brengt echter de nodige problemen met zich mee, waaronder het bijzondere fenomeen dat bekent staat als 'porpoising'.

Algemeen overgewicht

Naast die aerodynamische issues werden de teams geconfronteerd met overgewicht. Negen van de tien auto's vielen bij de eerste wintertest zwaarder uit dan het eerder bijgestelde minimumgewicht van 795 kilo.

Elke tien kilo extra is drie tienden van een seconde per ronde waard, en maakt het onmogelijk om de auto te balanceren met ballast. Alleen de Alfa Romeo zat onder het minimum, maar de lichtgewicht vloer die dat mogelijk maakte bleek tijdens de test toch te fragiel. Een versterkte versie van de vloer zou de C42 waarschijnlijk boven over het minimum brengen.

800 kilo

Aangezien niemand de limiet wist te halen heeft de FIA in sneltreinvaart een regelwijziging doorgevoerd. Met een verhoging van vijf kilo komt de Formule 1 op precies 800 kilo. Daarmee zijn de wagens precies 200 kilo zwaarder geworden dan twintig jaar geleden.

Volgens de Italiaanse afdeling van Motorsport.com zat Mercedes zo'n 3 tot 4 kilo boven het originele minimum, terwijl Red Bull boven de 10 kilo zat. Ferrari zat er tussenin met 5-10 kilo. Dat betekent dat de Silberpfeilen vanaf nu twee kilo aan ballast hebben om mee te spelen. De andere teams zitten echter nog steeds met overgewicht.

Duur dieet

Zware auto's aan het begin van een seizoen zijn heel normaal. In tegenstelling tot Colin Chapman en Alfa Romeo bouwen de meeste teams eerst een auto die sterk genoeg is, waarna er manieren gevonden worden om alsnog gewicht weg te schaven.

Onder de nieuwe budget cap kost dit proces echter teveel geld. Geld dat ook gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van andere onderdelen, zoals bijvoorbeeld de problematische aerodynamica. Het is dus nog maar de vraag of de zwaardere teams aan een afslankkuur zullen gaan beginnen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Stellantis Media, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Scuderia Ferrari