Problemen voor de FIA: de nieuwe F1-wagens zijn veel te dik

De opwinding rondom de nieuwe ground effect machines begint om te slaan in kopzorgen: de nieuwe generatie is namelijk moddervet. Nu negen van de tien teams een te zware auto hebben staat de FIA opnieuw onder druk om het minimumgewicht op te hogen.

Problemen voor de FIA: de nieuwe F1-wagens zijn veel te dik

De Formule 1 profileert zichzelf graag als het absolute toppunt van de autosport. Nergens anders vind je auto's die zo geavanceerd en snel zijn. Althans, dat is het idee. Met de introductie van de nieuwe generatie single seaters kan de sport dat mantra namelijk niet helemaal waarmaken.

De auto's hebben op aerodynamisch gebied last van veertig jaar oude problemen en zijn door de budget cap gemaakt van goedkopere materialen. Ondanks een kleine reductie in lengte zijn de auto's van dit jaar veel zwaarder dan de enorme racelimo's van 2021.

De FIA moest zelfs tot twee keer toe het minimumgewicht ophogen. Een F1-racer weegt hierdoor minimaal 795 kilo. Dat is 43 kilo méér dan vorig jaar en maar liefst 195 kilo méér dan de V10-machines van weleer.

Supersize F1

De aanpassingen aan het minimumgewicht blijken nu alsnog niet toereikend te zijn geweest voor het overgrote merendeel van de teams. Volgens Auto Motor und Sport zit alleen de Alfa Romeo C42 op het minimum. McLaren zit er niet ver achter, maar de overige teams zitten in sommige gevallen meer dan 10 kilo boven het streefgetal.

Aangezien elke tien kilo drie tienden van een seconde kost op een circuit als dat van Barcelona, is dit een serieus probleem. Bovendien kan een team dat boven het minimum zit niet ongestraft experimenteren met ballast om de balans te verbeteren. De hogere bochtensnelheden worden dan immers gecompenseerd door tragere acceleratie.

De Alfasauber is de enige die het minimumgewicht haalt.

800 kilo

Het gewicht opnieuw naar boven bijstellen ligt nogal gevoelig. Daarmee zou de F1 namelijk voor het eerst de 800 kilo-grens doorbreken, een gewicht dat normaal geassocieerd werd met Le Mans Prototypes. Het liefst blijft de FIA dus onder die magische grens: da's beter voor de marketing. Om de teams tevreden te stellen lijkt de organisatie echter geen andere keuze te hebben.

Het toestaan van duurdere lichtgewicht materialen gaat tegen de geest van de budget cap in en het duurt te lang voordat de teams de wagens überhaupt aangepast hebben. Het zal voor de eerste Grand Prix dus geen verschil maken. Daarnaast voelt het nogal oneerlijk naar Alfa Romeo en in mindere mate McLaren, aangezien deze teams het wel voor elkaar kregen, ondanks de budget cap.

Er zit dus eigenlijk niets anders op dan het minimumgewicht opnieuw te verhogen. Zo lang de FIA, Formule 1 en acht van de tien teams instemmen met een dergelijk voorstel zal het nog voor de eerste race in Bahrein aangenomen kunnen worden. Aangezien precies acht van de tien teams ver boven het minimum zitten zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn. De historische 800 kilo grens lijkt hierdoor dichterbij dan ooit.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Sauber Group