Maakt Honda een comeback in de Formule 1?

Vorig jaar stapte Honda uit de F1, maar inmiddels wordt er volop gespeculeerd over een comeback. Christian Horner reageert op de geruchten.

Horner

Zal de voormalig motorpartner van Red Bull in 2026 terugkeren in de Formule 1? We horen het al langer in de wandelgangen, maar het bleef tot nu toe bij geruchten en speculaties. Christian Horner heeft nu gereageerd op de berichten.

Eigen motoren

Eind 2021, nadat Max Verstappen wereldkampioen werd, besloot Honda om de F1 te verlaten. Nu, nog geen jaar later, gaan er geruchten rond dat ze nadenken over een terugkeer. In gesprek met de pers reageerde Red Bull-teambaas Christian Horner op de speculaties. Het team van Horner gebruikt namelijk nog steeds Honda-motoren.

Ondertussen maakt Red Bull zich op om hun eigen motoren te bouwen voor het seizoen van 2026. Daarbij wordt er hard gewerkt aan hun nieuwe Powertrains-faciliteit in Milton Keynes. "We hebben eerder deze week het Red Bull-powertrain gebouw geopend, dus een deel van het personeel is al naar verhuisd", onthulde Horner in gesprek met de media. "Het is een faciliteit die ons hopelijk in staat moet stellen om vanaf 2026 echt concurrerende motoren te produceren."

Terugkeer in de F1

Horner ontkent echter dat hij gesprekken heeft gevoerd met Honda over een eventuele terugkeer naar de Formule 1 voor het autobedrijf. De terugkeer van Honda zou kunnen samenvallen met de komst van Porsche, die hebben aangegeven om in 2026 hun entree in de F1 te maken.

"We hebben een engineeringpartnerschap, een overeenkomst met Honda om de huidige motoren te leveren onder de huidige overeenkomst tot het einde van 2025. Maar daar zijn zeker geen discussies met ons over geweest", maakt Horner duidelijk. "Natuurlijk hebben we het erover dat Porsche en Audi overwegen om de sport te betreden – wat volgens mij echt heel goed is voor de Formule 1, dat zulke merken willen aanhaken", stelt hij. "Maar nogmaals, wat de regels zullen zijn en hoe een nieuwkomer zal worden behandeld zijn bepalende aspecten." Vooralsnog focust Horner zich dus vooral op het perfectioneren van eigen motoren voor Red Bull.

Formule 1
  • RN 365, Planet F1
  • Red Bull Content Pool