Horner legt uit: 'Schade Verstappen veroorzaakt door AlphaTauri-onderdeel'

De Red Bull-chef heeft duidelijkheid gegeven over het stuk carbon dat de race van Max Verstappen verpestte op Silverstone. Het onderdeel bleek ironisch genoeg te komen van één van de wagens van het zusterteam.

Horner legt uit 'Schade Verstappen veroorzaakt door AlphaTauri-onderdeel'

Het leek op Silverstone even alsof Max Verstappen er met een derde overwinning op rij vandoor zou gaan. Nadat Carlos Sainz een kostbare fout maakte in Becketts kon de Nederlander onbedreigd werken aan het opbouwen van een voorsprong, totdat hij een paar bochten later een stuk losgeraakt carbon tegenkwam.

Het onderdeel werd onder de Red Bull gezogen en richtte de nodige schade aan, waardoor Verstappen na twee pitstops uit voorzorg veroordeeld was tot vechten om de laatste paar punten met Mick Schumacher.

AlphaTauri-endplate

Het bleef lang onduidelijk van welke auto het stuk carbon precies afkomstig was. De aanvaring tussen Charles Leclerc en Sergio Perez bij de tweede start leek een aannemelijke oorzaak, maar na de race verschafte Christian Horner de nodige duidelijkheid.

Het onderdeel kwam niet van Checo of Charles, maar van één van de AlphaTauri's. De overhaaste inhaalactie van Yuki Tsunoda op Pierre Gasly, die resulteerde in bijzonder onhandig contact, werd door Horner aangewezen als de reden dat Max naast het podium greep:

"Op ronde 11 raakte [Max] een brokstuk, een AlphaTauri-onderdeel, van het incident dat zij hadden. Dus toen heeft hij de race gedaan met een 'aangepaste' vloer, met een stuk van een AlphaTauri endplate die klem zat onder de bodem van de auto."

'Grote update'

Verstappen meldde in eerste instantie dat hij een lekke band had, maar een stop uit voorzorg haalde niets uit. Ook het team had aanvankelijk geen duidelijk idee van wat er mis was, omdat de schade van buiten niet te zien was. Het stuk carbon bleek uiteindelijk klem te zitten in de vloer, en blokkeerde de luchtstroom. Aangezien de huidige ground effect auto's enorm afhankelijk zijn van hun vloer verloor Max daardoor enorm veel downforce, wat Christian gekscherend een 'grote update' noemde:

"[De schade veroorzaakte] een enorm verlies aan downforce. Op dat punt vertrouw je op wat je kunt zien om te identificeren wat de oorzaak is. En natuurlijk, omdat het onder de auto was, was er niets duidelijks - het was niet alsof de halve vloer los hing. Dus het was moeilijk om het te begrijpen in eerste instantie."

"Dat is waarom Max een lekke band meldde, maar het was eigenlijk een 'grote update' die gebeurd was. We stopten uit voorzorg en toen zagen we dat er wat debris was. Carlos Sainz zei geloof ik dat toen hij aan het volgen was er stukken van onder de bodem van Max' auto kwamen.

Trots op P7

Ondanks alle problemen was Horner trots op de manier waarop zijn stercoureur de moeilijke situatie oppakte. De zevende plek voelde met de gehavende Red Bull bijna als een overwinning, zeker nadat bleek dat de auto op de harde Pirelli helemaal niet te rijden was:

"We stopten voor de harde band om te proberen naar het einde van de race te komen, want we dachten dat dat de beste manier was om op P7 te finishen. Hij worstelde op de harde band nog meer met die gewonde auto. Dus toen we de safety car kregen, hadden we niets te verliezen, of we finishen buiten de punten of we zetten er een set softs op om te zien wat we kunnen doen. Hij wist zelfs een paar auto's in te halen en vocht toen extreem hard om die zevende plek te behouden, want dat waren zes waardevolle punten."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool