Carlos Sainz pakt eerste overwinning op chaotisch Silverstone!

Na 150 races wist Carlos Sainz eindelijk zijn eerste overwinning te pakken. Ruige gevechten tussen Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Sergio Perez hielden de race spannend, terwijl Max Verstappen naar de finish ploeterde met een beschadigde vloer.

Carlos Sainz pakt eerste overwinning op chaotisch Silverstone!

Start

Max Verstappen kwam goed weg en pakte meteen de leiding, terwijl Lewis Hamilton opstoomde van P5 naar P3. Verder naar achteren gaat het echter grandioos mis voor Guanyu Zhou!

De Alfa kwam ondersteboven door het gravel geknald, gevolgd door onder andere George Russell. Later wordt duidelijk dat ook Alex Albon, Yuki Tsunoda en Esteban Ocon bij het incident betrokken zijn. Alleen die laatste twee kunnen terug hobbelen naar de pits. We krijgen een rode vlag.

Medical centre

Na lang wachten kregen we eindelijk uitsluitsel over de jonge Chinees: hij werd per stretcher afgevoerd maar was 'in beweging'. Ook Alex Albon werd afgevoerd naar het medische centrum na zijn harde contact met Sebastian Vettel, de pitmuur, Esteban Ocon én Yuki Tsunoda. De Britse Thai maakte het gelukkig verder goed.

Herstart

Bij de herstart probeerde Verstappen hetzelfde trucje opnieuw, maar op de Mediums was zijn voordeel ten opzichte van Sainz niet genoeg. De Spanjaard grijpt zijn kans om de Nederlander flink af te knijpen in de run naar de eerste bocht.

Max moest van zijn gas, terwijl achter hem Charles Leclerc onhandig tegen Sergio Perez knalde. Leclerc raakte nog eens slaags met Verstappen, maar kon geen vooruitgang boeken. Met een beschadigde voorvleugel moest Perez de pits weer in.

Na een ongeforceerde fout gaf Sainz de leiding weg aan Verstappen, maar na een paar ronden was de Red Bull opeens extreem langzaam. Max klaagde over een lekke band, maar het bleek uiteindelijk schade aan de vloer te zijn, veroorzaakt door losliggende stukken carbon, waardoor de aerobalans verziekt raakte. Na een pitstop uit voorzorg viel hij terug naar P6.

De beide Ferrari's gingen met de leiding aan de haal, maar werden al snel opgejaagd door de verrassend snelle Mercedes van Lewis Hamilton. Sainz kon de pace duidelijk niet bijbenen, wat uiteindelijk leidde tot teamorders ten voordele van Leclerc.

Na een langzame stop viel Hamilton echter terug naar P3, en kon hij weer op jacht naar Sainz. Net toen de strijd leek los te barsten kreeg Esteban Ocon echter mechanische problemen. Nadat de Alpine bij de oude pits tot stilstand kwam kregen we een volle safety car.

Herstart

Bij de herstart kregen we een geweldig gevecht te zien tussen Carlos Sainz, Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Sergio Perez. Sainz ging er met de leiding vandoor, maar de strijd om P2 was nog niet gestreden. Op zijn oude hard banden probeerde Leclerc wanhopig zijn plek te behouden, maar uiteindelijk waren Checo en Lewis toch te sterk.

Even leek het erop dat Perez nog een bedreiging zou kunnen vormen voor Sainz, maar Carlos reageerde goed en wist de leiding te behouden. Bij zijn 150ste race scoort hij niet alleen zijn eerste pole, maar ook zijn eerste Grand Prix overwinning.

Na 150 races is daar dan eindelijk de eerste overwinning voor Carlos Sainz. Max Verstappen wist zich te herstellen tot een zevende plek, net vóór een uitzinnige Mick Schumacher. De jonge Duitser heeft met P8 zijn eerste punten binnen.

Resultaten

De top drie in het kampioenschap is onveranderd gebleven, maar het voordeel van Verstappen is door zijn technische problemen iets afgenomen. Verstappen leidt de dans met 181 punten, 38 punten meer dan Sergio Perez op P2.

Charles Leclerc blijft steken op 138. Met zijn overwinning klimt Carlos Sainz op naar de vierde plek met 127 punten, waardoor de strijd om P2 nog erg spannend is. Volgende week is het echter tijd voor de thuisrace van Red Bull in Oostenrijk.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari