Gerommel bij Ferrari: 'Deel team wilde niet juichen voor Sainz'

De Scuderia was volgens voormalig Ferrari publicist Alberto Antonini tot op het bot verdeeld na de overwinning van Carlos Sainz op Silverstone. Een deel van het team moet met ferme toon toegesproken worden om alsnog naar de podiumceremonie te gaan.

Gerommel bij Ferrari: 'Deel team wilde niet juichen voor Sainz'

Ferrari is nog altijd het meest succesvolle Formule 1 team aller tijden. Dat is op zich niet zo vreemd: de Scuderia strijdt immers al sinds het begin van het kampioenschap mee. Tussen de zestien constructeurstitels en vijftien rijderstitels zitten vaak echter enorme gaten.

Want naast winnen is Ferrari - zeker in de laatste jaren - vooral goed in het verspillen van potentieel. Te vaak vervallen de Italianen in politieke steekspelletjes en dramatische strategische beslissingen, met als eindresultaat dat de laatste titels inmiddels alweer vijftien jaar oud zijn.

Verdeeldheid bij de Scuderia

Dit seizoen lijkt er helaas niets veranderd te zijn in Maranello. Ferrari heeft sinds de reglementswijzigingen de snelste auto van het veld (in ieder geval op de zaterdag), maar weet die pace maar zelden om te zetten in overwinningen. Alleen na schade voor de Red Bulls van Max Verstappen en Sergio Perez kregen de Italianen voor het eerst in zes races zicht op het hoogste treetje van het podium.

De manier waarop de uiteindelijk overwinning gescoord werd viel echter niet bijzonder goed bij een groot deel van het team. De beslissing om Charles Leclerc bij de safety car buiten te houden om de hard band was nog tot daar aan toe, maar het feit dat Carlos Sainz teamorders negeerde om de winst te pakken ging bij een deel van het team te ver. Leclerc kwam uiteindelijk slechts als vierde over de streep.

Samen winnen

Volgens voormalig Ferrari publicist en FormulaPassion columnist Alberto Antonini moest de directie van het team er bij de Leclerc-helft van de Scuderia op aandringen dat de overwinning met het hele team gevierd moest worden. Antonini ziet de episode uiteraard als een slecht teken voor Ferrari:

"Ze vertelden me - en ik vertrouw de bron - dat er in de garage van de winnaars een niet bijzonder opbouwende episode plaatsvond meteen na de race op Silverstone. Een deel van de Ferrari medewerkers weigerde, tenminste in eerste instantie, om bij de podium ceremonie en de gebruikelijke foto's aanwezig te zijn. Het is geen goed teken. Een beetje gezonde rivaliteit in de garage is prima, elke monteur en engineer moet juichen voor 'zijn' coureur, maar het gemeenschappelijke doel moet zijn om te winnen. De race, en natuurlijk ook het wereldkampioenschap."

Geen titel in 2022

Uiteindelijk kregen Binotto en co de neuzen alsnog dezelfde kant op, maar de voortekenen zijn onheilspellend. Een verdeeld team met twee #1 coureurs kan immers niet eenvoudig kampioenschappen winnen. Saillant detail is dat Mattia eerder al aangegeven heeft dat Ferrari zich dit jaar helemaal niet op de titel gericht heeft.

Nu zijn team langzamerhand uit elkaar lijkt te vallen komt die voorzichtige uitspraak de lange Italiaan steeds beter uit. Of de ruzie uitgepraat is zien we dit weekend in Oostenrijk. In het hol van de Bulls zal Ferrari er (waarschijnlijk) alles aan doen om een nieuwe reeks overwinningen te starten.

Formule 1
  • Scuderia Ferrari