Binotto: 'Liever snel en onbetrouwbaar dan sloom en betrouwbaar'

De teambaas van Ferrari ziet zijn wagens liever ploffen op P3 dan finishen in de achterhoede. Het sneller maken van een betrouwbare auto is volgens de Italiaan immers moeilijker dan het betrouwbaar maken van een razendsnelle machine Toch geeft hij toe geen oplossing te hebben voor de power unit problemen van de Scuderia.

Binotto: 'Liever snel en onbetrouwbaar dan sloom en betrouwbaar'

Voor het eerst sinds 2019 is Ferrari weer echt verwikkeld in de strijd om het kampioenschap. De bijzondere F1-75 is in de kwalificatie consistent de snelste auto op de baan, met zes pole positions uit acht races voor Charles Leclerc.

Het team kan die snelheid in de races de laatste tijd echter niet omzetten in goede resultaten. Na Baku ging de Scuderia zelfs met nul punten naar huis door motorfalen voor Leclerc en hydraulische problemen voor Carlos Sainz.

Diep dal

Volgens teambaas Mattia Binotto is de onbetrouwbaarheid van de Ferrari zorgelijk en teleurstellend, maar geen echte verrassing. Het volledig nieuwe en zeer agressieve power unit pakket dat afgelopen winter in Maranello ontwikkeld werd bracht nu eenmaal de nodige risico's met zich mee. Dat was nu eenmaal nodig om uit het diepe dal van 2020 te komen, zo verklaarde hij tegenover Autosport:

"Ik ben niet verbaasd en zeker bezorgd en teleurgesteld. Want ik denk dat het iets is dat we moeten oplossen, en dat hebben we nog niet gedaan. Maar ik kan het team niet de schuld geven, want ik weet hoeveel inzet ze getoond hebben om de zwakke prestaties uit het verleden aan te pakken. Ik weet dat het een lange rit is, en we waren niet enthousiast aan het begin van het seizoen."

“Zoals ik zei is het een lange reis en er is nog steeds een volgende stap die nu nodig is. Ik denk dat we als een team wederom verenigd zullen staan, hard zullen werken. We hebben tot nu toe goed werk geleverd, we weten dat het werk er nog niet op zit, maar we zullen het doen. Ik heb liever dat we goede prestaties hebben en moeten werken aan de betrouwbaarheid dan andersom."

Geen idee van het probleem

Ondanks de lovende woorden over zijn team heeft Mattia nog altijd geen idee waar de spectaculaire blowup van de motor van Leclerc aan lag. Na de motorproblemen in Spanje zit de Monegask echter alweer op zijn laatste V6, die als klap op de vuurpijl waarschijnlijk voorzien zal moeten worden van een gebruikte turbo. Dat gebrek aan antwoorden en oplossingen baart Binotto de nodige zorgen:

"Het is een zorg. Het is nog meer een zorg omdat ik het antwoord niet heb en die zou ik graag willen hebben, en ik zou graag willen weten wat het probleem was. Alleen al het feit dat we nog een nieuwe motor zullen moeten monteren, ja dat is een feit, het is heel erg vroeg in het seizoen. Soms is er geen snelle oplossing voor de problemen die je hebt. Dus ik weet niet wat de strategie is die we zullen moeten gaan volgen, of het simpelweg minder kilometers is, een andere vorm van gebruik, of een snelle oplossing."

"Het is iets waarvan ik denk dat we het zullen begrijpen in de komende dagen, en hopelijk hebben we een duidelijker antwoord tegen de tijd dat we in Canada zijn."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, CEVA Group