Hoe kom je eigenlijk aan een ex-Schumacher F1-wagen?

David Lee geeft ons een inkijkje in de wereld van de extreem rijke Ferrari-verzamelaars. De goedlachse juwelenhandelaar legt uit hoe hij aan zijn titelwinnende Ferrari F2002 gekomen is.

Hoe kom je eigenlijk aan een ex-Schumacher F1-wagen?

Formule 1 teams zetten bijna elk seizoen een splinternieuwe machine neer. Dat betekent natuurlijk dat de auto van vorig jaar meteen in de opslag moet. Uiteindelijk komen ze echter toch in de handen van private verzamelaars terecht. Bij Ferrari hebben ze daar zelfs een compleet programma voor: F1 Corse Clienti. Maar hoe gaat dat eigenlijk precies in z'n werk? Ferrari verzamelaar David Lee legt het uit in een video over zijn Ferrari F2002.

Geen vrije keuze

Corse Clienti werkt niet als een normale tweedehands autodealer: je hebt namelijk geen vrije keuze in het aanbod. Ferrari kiest zelf een wagen om je aan te bieden, wijs je deze af, dan kom je in de wachtrij voor de volgende, die opnieuw willekeurig door de Italianen uitgezocht word.

In Mr. Lee's geval kreeg hij eerst een machine uit het Fernando Alonso-tijdperk aangeboden, maar die beviel hem niet. Toen de kans om een exemplaar van de legendarisch dominante Ferrari F2002 over te nemen zich voordeed, kon David het aanbod echter niet afslaan.

David's F2002 werd twintig jaar geleden bereden door niemand minder dan Michael Schumacher, op weg naar zijn vijfde titel. De auto is volledig functioneel, op de goddelijk drieliter V10 na. Deze houdt Ferrari namelijk in Maranello. Pas wanneer meneer Lee aangeeft dat hij het F1 Corse Clienti rijdersprogramma wil doorlopen zet Ferrari het blok er weer in en wordt de auto klaargemaakt voor gebruik. Naar eigen zeggen heeft hij daar echter nog geen tijd voor gehad.

Goedkeuring van de baas

Een paar weken geleden kreeg David's garage bezoek van een ware legende. Voormalig FIA-president en Ferrari F1-teambaas Jean Todt nam namelijk even een kijkje bij de collectie. Van alle aanwezige machines maakte de F2002 uiteraard het meeste indruk bij Jean. De Fransman speelde natuurlijk een grote rol bij de 15 overwinningen en twaalf podiums die het chassis met Michael Schumacher en Rubens Barrichello scoorde in 2002 en 2003.

Formule 1
  • Ferrari Collector David Lee
  • Ferrari Collector David Lee