Alonso steekt naar Hamilton: 'Welkom in het middenveld'

Fernando kan het niet laten om zijn oude rivaal nog even een trapje na te geven. Volgens de tweevoudig wereldkampioen is dit seizoen pijnlijk duidelijk geworden waar Hamilton zijn razende succes aan te danken heeft. En dat is niet zijn talent..

Alonso steekt naar Hamilton: 'Welkom in het middenveld'

Het is inmiddels al lang en breed duidelijk dat het ooit zo dominante Mercedes dit jaar volledig de weg kwijt is. De radicale W13 lijdt onder lastig te doorgronden aerodynamische problemen en is op de zondag krap aan de derde snelste auto. In de kwalificatie is het zelfs nog dramatischer.

Het meest opvallende aan de val van Mercedes is echter het wegzakken van Sir Lewis Hamilton als onbetwiste kopman. Na vijf races is Hamilton zesde in het kampioenschap, 23 punten achter Mercedes-rookie George Russell. De jonge Brit weet met dezelfde auto veel consistenter te scoren en is ook in de kwalificatie dikwijls sneller.

Zo is F1

Volgens de meest ervaren man op de grid is het helemaal niet zo bijzonder dat Lewis na acht jaar vrijwel onafgebroken succes opeens achteruit gegaan is. Volgens Fernando Alonso hoort het allemaal gewoon bij de Formule 1, zo verklaarde hij tegenover BBC Sport. Soms heb je een goede auto, soms heb je een slechte auto. Daar kan zelfs een talent als Lewis niets aan veranderen:

"Dit is de natuur van de sport. Soms heb je een betere auto, soms heb je een auto die niet zo goed is en moet je nog steeds vechten om vooruit te komen. Dit jaar zien we dat de coureur heel belangrijk is in de F1, maar niet cruciaal. Lewis rijdt net zo goed als hij de afgelopen acht jaar gedaan heeft. Hij domineerde de sport, brak alle records en haalde honderd-en-zoveel pole positions. En nu doet hij een megaronde - zoals hij zei in Australië - en ligt hij een seconde achter. Dus ja, welkom."

Focus op de coureur

Fernando weet als geen ander hoe erg een coureur afhankelijk is van zijn auto, team en het totaalpakket. Hij jaagt immers al 13 seizoenen op zijn derde titel, na een dominante periode met Renault in 2005 en 2006. Bij McLaren, Ferrari en zijn terugkeer bij Renault vond hij nooit dezelfde combinatie terug om op hetzelfde niveau te komen. Toch werd hij in de pers altijd beschreven als de man die de teams naar voren zou trekken. Volgens Alonso is dat echter andersom:

"Dit is F1. Het zal geen eerlijke sport zijn wat betreft de cijfers. Dit is een teamsport meer dan wat dan ook en we vergeten dit vaak, zeker als we succes hebben. We zijn zo blij met wat we bereiken dat zelfs als we het met het team delen, de krantenkoppen voor de coureur zijn."

"Het gebeurde mij toen ik de twee kampioenschappen won. Ik was Michael Schumacher aan het verslaan. Dat was een groot onderwerp, maar mijn auto was betrouwbaarder en had betere prestaties. Je kunt het pakket nooit genoeg prijzen want de pers praat alleen over de coureur."

Reality check

Volgens Alonso brengt 2022 een gezonde dosis realiteit met zich mee voor Lewis. Het nieuwe pakket van Mercedes kan de eindeloze recordjacht van de afgelopen jaren simpelweg niet in stand houden. Fernando vindt het goed dat Hamilton weer even met beide benen op de grond terechtgekomen is. Er zat immers meer achter zijn succes dan fabelachtig talent:

"Meer dan 100 pole positions hebben in de F1 is iets ondenkbaars. Je moet de beste auto en het beste pakket hebben voor vele, vele jaren. Wij deden soms magische rondes en we waren vijftiende, en hoe leg je dat uit aan mensen? Het zou onmogelijk zijn. Hij verdient alles wat hij bereikt heeft in het verleden maar dit jaar is een goede reminder dat er bij al die records en cijfers een groot aandeel ligt bij het pakket en de auto. "

Ervaren rot

Ondanks alles is Nando ervan overtuigd dat Lewis het seizoen boven zijn kersverse teamgenoot zal eindigen. De stabiliteit en de ervaring van de 37-jarige veteraan zal volgens Alonso in moeilijke situaties van pas gaan komen tegenover de snellere Russell. Na vijf races een conclusie trekken is hem nog te voorbarig:

"George was de laatste jaren erg snel en ik denk dat iedereen verwachtte dat hij een geduchte tegenstander zou zijn voor Lewis. Maar ik geloof nog steeds dat Lewis uiteindelijk voor hem zal finishen in het kampioenschap. Dit is maar een kampioenschap van vijf races, maar uiteindelijk wanneer dingen lastiger worden of er moeilijke situaties zijn, dan zal Lewis nog steeds meer ervaring hebben en misschien meer talent."

Formule 1
  • BWT Alpine F1 Team, Mercedes-AMG Petronas F1 Team