Gefrustreerde Hamilton op 1,2 seconden achterstand: 'We kunnen gewoon niet zoveel doen'

De zevenvoudig wereldkampioen voelt zich verloren na de eerste twee vrije trainingen in Melbourne. De porpoising van de Mercedes lijkt erger dan ooit en de auto reageert niet op andere setups. Met beide auto's buiten de top tien ziet het er somber uit voor de Silberpfeilen.

Gefrustreerde Hamilton op 1,2 seconden achterstand: 'We kunnen gewoon niet zoveel doen'

Het is en blijft de grote verrassing van 2022: het dramatische optreden van achtvoudig constructeurskampioen Mercedes. De bijzondere 'zeropod' Mercedes W13 is tot nu toe en aerodynamisch nachtmerrie gebleken, met extreme porpoising en veel teveel drag.

George Russell en met name Sir Lewis Hamilton konden er in de afgelopen twee races geen potten mee breken. Hamilton werd in Saoedi Arabië zelfs al uitgeschakeld in Q1.

Setup is zinloos

Na die sessie in Jeddah vermoedde Lewis dat het team te ver was gegaan met een bepaalde setup. In Australië blijkt juist dat het veranderen van de setup geen enkel effect heeft. Ondanks een volgens Hamilton nette ronde bleek hij maar liefst 1,2 seconden achterstand te hebben op de Ferrari van Charles Leclerc. Russell deed het niet veel beter met P11, drie tienden sneller dan de zevenvoudig wereldkampioen.

Na de sessies was Hamilton dan ook radeloos:

"We kunnen gewoon niet zoveel doen. Dit is hoe het is dus we moeten er gewoon mee rijden. Het is gewoon zo frustrerend want je probeert te pushen, je probeert ze bij te halen, en zelfs als je een nette ronde doet is het 1,2 seconden langzamer, dus het is moeilijk."

"Niets dat we kunnen veranderen aan de auto maakt op dit moment een verschil. Je gaat er erg optimistisch in en maakt veranderingen en dan lijkt het alsof de auto zich niet wil verbeteren. Dus we maakten veranderingen voor de tweede vrije training. De eerste was beter dan de tweede. FP2 bleek iets moeilijker te zijn voor ons. Het is gewoon een lastige auto."

Zware porpoising

Teamgenoot George Russell beaamde de zorgen van Hamilton en bevestigde dat de Mercedes in Melbourne meer last heeft van porpoising dan ooit tevoren. Het fenomeen is volgens de jonge Brit echter niet te elimineren. Het team heeft wat betreft de afstelling alles al geprobeerd, met steeds hetzelfde resultaat:

"We hebben zeker vrij erge porpoising. Bij het ingaan van bocht 9 is het het ergste dat ik ervaren heb. Ik denk dat het iets is waar we gewoon mee moeten omgaan de komende tijd. Wij geloven dat het de snelste manier is op de baan. Maar misschien is dat niet zo. We moeten blijven graven in de data en het leren begrijpen. We zijn zo'n beetje van links naar rechts en het midden gegaan met de setup en het resulteerde allemaal in een vergelijkbare uitkomst, dus we moeten proberen er bovenop te komen en te begrijpen wat er gebeurde."

Upgrades voor Imola

De aanhoudende problemen voor Mercedes Down Under zijn geen grote verrassing. Het team rijdt immers nog met dezelfde specificaties als bij de openingsrace in Bahrein. De verwachte nieuwe low-drag achtervleugel werd niet meegenomen naar Melbourne. Zonder dergelijke grote updates zal de W13 hetzelfde gedrag blijven vertonen.

Het eerste pakket nieuwe onderdelen wordt nu verwacht voor de volgende race in Imola. Het is voor de regerend wereldkampioenen te hopen dat ze de upgrades het gewenste effect zullen hebben. Totdat het gestuiter definitief opgelost is weet Mercedes immers niet wat het potentieel van de auto is.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team