In de autosport hebben we het al snel over getalenteerde coureurs en briljante ontwerpers, maar de teambazen krijgen over het algemeen maar weinig complimenten. Helemaal niet als het gaat om iemand die niet eens verantwoordelijk was voor de oprichting van het team.
Voor veel mensen dienen mannen als Christian Horner en Toto Wolff alleen als de vaak vervelende luide spreekbuizen van grote teams gerund door enorme multinationals. En dat is ergens ook wel logisch: het werk dat een teambaas doet is immers allemaal achter de schermen.
Rise of Todt
Jean Todt is op het eerste gezicht net zo'n man, maar onder zijn bewind werden er steeds grootse dingen gerealiseerd. De Fransman begon zijn carriere in 1966 als een rally navigator, maar had zich tegen 1982 opgewerkt als hoofd van Peugeot's racedivisie Peugeot Talbot Sport.
Op zijn aansturen bouwde het merk het legendarische 205 T16 Group B monster, 405 T16 Pikes Peak en de 905 Group C Le Mans racer. Alle drie machines wisten in hun respectievelijke disciplines titels en overwinningen binnen te halen. De 905 won zelfs twee keer de 24 uur van Le Mans, waarbij de overwinning in 1993 zelfs een 1-2-3 was.
Scuderia Revival
Meteen na zijn succesperiode bij Peugeot werd Jean weggekaapt bij de Fransen door niemand minder dan Luca Di Montezemolo. De Ferrari-topman wees Todt aan als dé man om het ploeterende Formule 1 team weer op de rails te krijgen. Die taak bleek veel echter moeilijker dan gedacht.
Pas na het samenstellen van een dream team met teammanager Ross Brawn, ontwerper Rory Byrne, chassiman Aldo Cost, aerodynamici James Allison en Nikolas Tombazis en coureurs Rubens Barrichello en ene Michael Schumacher kwam de eerste titel binnen in 2000. Het team bleef met die bezetting vijf jaar op rij succesvol.
Toen oogappel Schumacher in 2006 zijn pensioen aankondigde nam Todt een dubbelrol aan door zijn aanstelling als van CEO van Ferrari. Pas in 2008 werd hij bij de Scuderia vervangen door Stefano Domenicali. Stefano en zijn opvolgers Marco Mattiacci (2014), Maurizio Arrivabene (2015–2018) en Mattia Binotto hebben het succes uit de Todt-tijd echter nooit kunnen evenaren.
Back in red
Todt bleef nog tot 2009 betrokken bij Ferrari als adviseur tot 2009, maar verliet het langzaam zinkende schip om op een hoge positie binnen de FIA te jagen. In oktober van dat jaar won hij de verkiezing van één van zijn oude werknemers bij Peugeot: WRC-kampioen en viervoudig Dakar-winnaar Ari Vatanen. Todt wist nog eens twee keer herkozen te worden, waardoor hij de maximale termijn van 12 jaar vol kon maken.
Nu Mohammed Ben Sulayem zijn positie overgenomen heeft is er echter ruimte voor de 75-jarige Fransman om ergens anders aan te schuiven. Volgens gerenommeerde F1-journalist Joe Saward. In een artikel op zijn blog meldt Saward tussen neus en lippen door dat de recente sponsordeals van de Scuderia geen aandacht zullen gaan trekken, de aanstelling van Todt is namelijk de echte scoop:
"Voormalig FIA-president Jean Todt zal terugkeren naar Maranello in een soort super-consultant rol, waarbij zowel het raceteam als het automerk betrokken zullen zijn. Je kunt verwachten dat Jean zich in 2022 bij races zal laten zien. De FIA heeft dan wel een leeftijdslimiet, Ferrari heeft dat duidelijk niet.."
Ultieme insider
Als de ultieme insider van de FIA zal Todt het interpreteren en wellicht creatief omzeilen van de reglementen mogelijk kunnen maken. In tegenstelling tot de uitwisseling van personeel tussen teams is er geen verplichte rustperiode (het zogeheten 'gardening leave').
Todt's decennia aan ervaring in en kennis van de autosport kan van onschatbare waarde zijn voor Ferrari. Wat Jean precies zal gaan doen bij de autotak van het merk is echter nog niet bekend. Één ding is in ieder geval zeker, als één man Ferrari terug naar de top kan brengen, dan is het Todt. We zullen zien of hij zijn oude trucjes nog niet verleerd is.
- ProShots, Red Bull Content Pool, Peugeot