Max Verstappen: 'Mijn vader zei nooit dat ik wereldkampioen zou worden' 

De coureur doet een boekje open over de harde opleiding die hij van vader Jos Verstappen kreeg.

Max Verstappen

Max Verstappen is de man van het moment in de Formule 1. Vader Jos Verstappen heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van zijn zoon, maar hoe is die weg naar de top eigenlijk verlopen? De coureur doet een boekje open over de keiharde opleiding die hij van zijn vader kreeg.

Hard en streng

Het is algemeen bekend dat Jos Verstappen hard en streng kon zijn bij het 'opleiden' van zijn zoon. In gesprek met Channel 4 doet Max een boekje open over die opleidingsperiode. Zo vertelt hij dat zijn vader hem altijd vertelde dat hij zijn ultieme doel, wereldkampioen worden, nooit zou behalen.

"Mijn vader zei nooit dat ik wereldkampioen zou gaan worden, hij zei altijd juist het tegenovergestelde", legt hij uit aan David Coulthard. "Hij vertelde mij juist dat ik een vrachtwagenchauffeur of een buschauffeur zou worden", zegt de Red Bull-rijder met een lach. "Hij bedoelde dat altijd op de goede manier."

Motivatie

Hoewel het allesbehalve motiverende woorden waren, kon Verstapen er destijds wel motivatie uithalen. "Het was niet om de druk te verhogen, maar ik realiseerde mij dat wat ik toentertijd aan het doen was, niet genoeg was", stelt de regerend wereldkampioen. "Ik won wel races, bijvoorbeeld, maar hij vertelde mij altijd dat dat niet genoeg was in de Formule 1. Je kan niet vertrouwen op je talent en alleen daardoor de beste zijn."

"Gedurende mijn kartingcarrière begon ik te begrijpen dat ik er harder voor moest gaan werken", gaat de coureur verder. "Ik denk, in de ogen van mijn vader, dat ik volgens hem niet hard genoeg werkte onderweg naar de F1. Ik heb zelf een wat relaxtere persoonlijkheid in vergelijking met hem, in hoe ik het weekend aanpak en omga met tegenslagen en incidenten."

Resultaten zichtbaar

Inmiddels zijn de resultaten van deze harde woorden zichtbaar en lijkt de aanpak van Jos succesvol te zijn. Max zegt dan ook dat hij er nog dagelijks de vruchten van plukt. "Ik denk dat het me erg goed heeft voorbereid in het ontvangen van kritiek. Het maakte mij allemaal niet zo veel uit en ik was altijd wel neutraal, in de zin van dat het mij niet uitmaakt of het positief of negatief is."

"Als ik denk dat ik over water kan lopen, dan word ik arrogant en als ik alles negatief zie, dan word je er alleen maar boos of van streek van. Het is beter om het gewoon in het midden te laten en beide kanten te vergeten, en de focus te leggen op wat je kan doen en waar je controle over hebt. En dat is wat er met de auto gebeurt."

Formule 1
  • RN 365
  • Red Bull Content Pool