'Red Bull-Porsche deal zo goed als dood' 

Na maanden speculatie en geruchten lijkt de samenwerking tussen Red Bull en Porsche dan toch van de baan te zijn. Uitspraken van Helmut Marko en Christian Horner laten doorschemeren dat het team liever onafhankelijk blijft.

'Red Bull-Porsche deal zo goed als dood' 

Na de langverwachte officiële aankondiging van het F1-project van Audi op Spa keek de paddock reikhalzend uit naar de bevestiging van de Red Bull-Porsche deal voor 2026.

Het partnerschap werd immers al maanden gezien als een open geheim, gevoed door de officiële exit van Honda aan het einde van 2021. In België en Nederland bleef het echter angstvallig stil vanuit beide kampen. Er leken uiteindelijk op het laatste moment toch problemen te zijn rond de samenwerking.

Geen bureaucratie

De angstvallige stilte werd op Zandvoort doorbroken door Red Bull's rijdersmanager Helmut Marko. De altijd directe raceveteraan verklaarde tegenover Sport1 dat Porsche geen aandeel zou nemen in het team, techniekdivisie Red Bull Technologies of de nieuwe Powertrains-afdeling.

Tegenover Autosport zette teambaas Christian Horner de argumenten achter die uitspraak uiteen. De Brit verklaarde dat Red Bull niet afhankelijk wil zijn van de bureaucratische nukken van een grote fabrikant. De onafhankelijke, lossere managementstijl van het team heeft er juist voor gezorgd dat RBR zo'n succes is geworden:

"We zijn een onafhankelijk team. Dat is altijd de manier waarop we geopereerd hebben wat betreft flexibel zijn en de mogelijkheid hebben om snel en efficiënt te kunnen bewegen. En ik denk dat dat onderdeel is van het DNA van wat Red Bull is."

RBR ontstond juist uit een door bureaucratie verscheurd team: Jaguar.

Eigen koers

In plaats van te worstelen met de directie van een groot merk, zoals Sauber, Williams en McLaren in het verleden hebben gedaan, wil Horner met Red Bull een eigen koers gaan varen:

"De aandrijflijn is natuurlijk een andere uitdaging. En natuurlijk, als er een partner was waarmee we potentieel konden kijken naar het werken met de aandrijflijnen, dan zou dat logisch zijn. Ons standpunt is dat uiteraard, het team het grootste wereldwijde goed is voor Red Bull. En waarom zouden we het team strategisch benadelen voor de lange termijn?"

RBPT

De hernieuwde onafhankelijkheid van het team wordt uiteraard aangejaagd door het ambitieuze Red Bull Powertrains-project. Na de exit van Honda en nog ver vóór de gesprekken met Porsche zette RBR een nieuwe motorfabriek op met het expliciete doel om zélf power units in elkaar te gaan schroeven. Het feit dat Honda tot het einde van deze generatie motoren bij blijft doet daar niets aan af.

Porsche-stickers

Met een groep hoog aangeschreven ingenieurs afkomstig van Honda en Mercedes onder de RBPT-vlag is Horner er zeker van dat zijn team het vanaf 2026 alleen zal kunnen. Hij staat er echter wel open voor om een TAG Heuer-achtige sponsordeal te sluiten met een grote fabrikant zoals Porsche. Wellicht beperkt de samenwerking zich dus tot een paar stickers:

"Voor 2026 zijn we volledig toegewijd, we hebben het beste talent in de Formule 1 gerekruteerd binnen Red Bull Powertrains, we hebben binnen 55 weken een fabriek gebouwd, met volledig ingerichte dyno's. We hebben onze eerste prototype motor voor 2026 gebouwd en gestart voorafgaand aan de zomerstop."

"De specialisten die we hebben zijn voor de hele aandrijflijn, inclusief elektrisch en mechanisch. We zitten op een heel opwindend traject dat niet afhankelijk is van invloed van buitenaf of investeringen. Als de juiste strategische partner zich aandoet, dan is dat natuurlijk iets waar de groep in geïnteresseerd zou zijn."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, ProShots / Gepa