Red Bull strategiste bedreigd na Tsunoda-incident Zandvoort

De uitvaller van Yuki heeft voor een stortvloed aan hatelijke en bedreigende berichten gezorgd richting de Japanner, en Red Bull strategiste Hannah Schmitz. De menigte beschuldigde het duo ervan samengezworen te hebben om de Grand Prix van Nederland in het voordeel van Max Verstappen te manipuleren.

Red Bull strategiste bedreigd na Tsunoda-incident Zandvoort

Twee dagen na de overwinning van Max Verstappen op Zandvoort gaat het in sommige kringen nog altijd over één ding: de ongebruikelijke uitvaller van Yuki Tsunoda. Met name mensen met sterren in hun ogen beweren dat de Japanner op instructie van zijn team een (virtual) safety probeerde te veroorzaken om Verstappen een vrije pitstop te geven.

Het incident wordt nu vaak vergeleken met de match fixing crash van Renault's Nelson Piquet Jr. in Singapore. Zelfs Abu Dhabi '21 wordt er nog bij gehaald om precedent te kweken voor het manipuleren van wedstrijden door Red Bull.

Nieuw doelwit

In een kringetje complottheorieën tegen elkaar schreeuwen is nog tot daar aan toe, maar recent kookte de situatie over. Boze fans begonnen zich namelijk te richten op Red Bull strategiste Hannah Schmitz, die voor de verandering eens met naam en toenaam in beeld was tijdens de race.

Dat gaf de menigte meteen een doelwit. Schmitz zou volgens deze types het meesterbrein zijn achter de acties van AlphaTauri en Tsunoda die de VSC veroorzaakten.

Veroordelend statement

In een statement veroordeelde AlphaTauri de acties van de haatdragers op social media. Daarbij verdedigde het team Mrs. Schmitz, en hamerden ze er nogmaals op dat ze al jaren opereren als een onafhankelijke, eerlijk organisatie:

"Het is ongelooflijk ontmoedigend om de taal en de comments te lezen die gericht zijn aan ons team en Red Bull Racing’s hoofd strategie, Hannah Schmitz. Zulk hatelijk gedrag kan niet getolereerd worden, en beschuldigingen van vals spel zijn onacceptabel, onwaar en volledig respectloos tegenover zowel Hannah als ons."

"We hebben altijd onafhankelijk, eerlijk en met de hoogst mogelijke niveaus van respect en sportiviteit meegestreden. Yuki had een technisch probleem dat het team niet meteen detecteerde waardoor hij stopte op de baan. Om te insinueren dat er ook maar iets anders achter zat is beledigend en volledig incorrect."

DriveItOut?

De haatberichten richting AlphaTauri, Yuki Tsunoda en Hannah Schmitz komen in de nasleep van een nieuwe campagne van de Formule 1 gericht op het volledig uitbannen van dit soort praktijken. De sport heeft zich zelf echter nog niet uitgelaten over de situatie. Vooralsnog is DriveItOut dus niet veel meer dan een hippe hashtag en een gepinde tweet.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool