AlphaTauri en Yuki Tsunoda zorgden in de tweede helft van de Grand Prix van Nederland voor een bijzonder tafereel. Na een pitstop klaagde de Japanner over 'driften in een rechte lijn' en zette hij zijn auto aan de kant met het vermoeden dat er een wiel los zat.
Het team vertelde hem echter dat er niets aan de hand was. In de tussentijd had Yuki zijn gordels echter al losgemaakt, waardoor hij terug moest naar de pits om ze opnieuw strak te trekken en het team de kans te geven de auto na te lopen. Na die stop bleek er echter tóch een serieus probleem te zijn, waardoor Tsunoda zijn auto alsnog aan de kant moest zetten. Het bleek uiteindelijk te gaan om een probleem met een aandrijfas.
Vrije pitstop
Het gevolg van de chaos bij AlphaTauri was een Virtual Safety Car, waardoor Max Verstappen de kans kreeg om met verminderd tijdverlies een tweede stop te maken van Medium naar Hard. Hierdoor kon hij de op dat moment razendsnelle Mercedessen op hun harde Pirelli's op afstand houden en zelf op het witgerande rubber overstappen. Mercedes koos ervoor om beide auto's op de Medium te zetten.
Matchfixing
Aangezien de fout van het B-team goed uit leek te komen voor Red Bull vlogen de beschuldigingen van match fixing al meteen in het rond op social media. Het incident werd zelfs vergeleken met de beruchte crash van Nelson Piquet Jr. die Renault organiseerde tijdens de Grand Prix van Singapore in 2008. Het feit dat Piquet Jr. de zwager is van Verstappen kwam daarbij ook handig uit.
Onderzoek is nodig
Mercedes teambaas Toto Wolff ging gelukkig niet mee in de extreme interpretaties van zijn meest hondsdolle fans, maar zette tegenover Daily Mail toch vraagtekens bij de Tsunoda-situatie. Toto meent dat het incident uitvoerig onderzocht moet worden door de FIA, aangezien Tsunoda en zijn collega's in gevaar werden gebracht door het twijfelachtige handelen van AT. Bovendien had het invloed op een race die volgens Toto door zijn team gewonnen had kunnen worden:
"Als we voor een kampioenschap aan het vechten waren had ik hier heel goed naar gekeken. Wat onderzocht moet worden voor de veiligheid van de coureurs, en iedereen op het circuit, is dat de coureur stopte, zijn gordels los deed, een volledige ronde reed, naar binnen kwam, het probleem niet opgelost was, ze de gordels weer om deden, hij de baan op reed en de auto weer stil zette."
"Dat heeft waarschijnlijk de uitslag van de race beïnvloed, die we misschien hadden kunnen winnen. De simulaties vertelden ons dat Max acht seconden achter ons de baan op zou komen (na zijn tweede stop zonder VSC) en we een eerlijke kans hadden gehad, en de race planner zei dat de overwinning mogelijk was. Max had Lewis ongeveer acht ronden voor het einde bijgehaald, het was erg close geweest."
Onvermijdelijk
Toto's zorgen rond de veiligheid van AlphaTauri's acties zijn nog tot daar aan toe, maar de suggestie dat Tsunoda's stop de race van Mercedes verpest heeft is nergens op gebaseerd. Door de VSC-stop moest Verstappen de race immers uitrijden met een lange stint op banden die zijn wagen niet goed lagen, in plaats van over te stappen van de Medium op de Soft.
Pas toen de Ferrari-motor van Valtteri Bottas te Italiaans werd aan het einde van het rechte stuk kwam de strategie van Red Bull weer op de rails, geholpen door Mercedes' beslissing om Hamilton buiten te houden op oudere mediums en George Russell's stop voor softs.
In een ironische herhaling van Abu Dhabi werd Max door die serie incidenten en beslissingen een open goal aangeboden. Het verliezen van de race kan Toto dus alleen maar aan zijn eigen team - en de indrukwekkende pace van Max - wijten.
- Red Bull Content Pool