Hallo Audi! Alfa Romeo en Sauber verbreken banden na 2023

Alfa Romeo en Sauber zetten aan het einde van 2023 een punt achter hun samenwerking. Met het verbreken van de banden met hun titelsponsor zet het Zwitserse team de deur wagenwijd open voor Audi.

Hallo Audi! Alfa Romeo en Sauber verbreken banden na 2023

Er wordt al maanden gepraat over een mogelijke deal tussen Sauber en Audi voor het seizoen van 2026. Het grote struikelblok voor dat partnerschap was tot nu toe de betrokkenheid van Alfa Romeo bij het Zwitserse team.

Het Italiaanse merk werd in 2018 sponsor van Sauber en breidde die relatie het jaar daarop uit tot een meer innige samenwerking. Onder het huidige contract fungeert Alfa Romeo als een soort veredelde titelsponsor. Het merk mag zich zo een fabrieksteam noemen, zonder de gebruikelijke honderden miljoenen te investeren. In ruil daarvoor kreeg Sauber een leuk zakcentje mee.

Een stap opzij

Vanaf 2024 zal Sauber het echter zonder de steun van Alfa Romeo moeten doen. In een statement gaf het merk aan de het contract na 2023 niet te zullen verlengen. Daarmee lijkt Alfa Romeo de eerdere woorden van CEO Jean-Philippe Imparato kracht bij te zetten. De Fransman gaf aan dat Alfa Romeo bereid zou zijn om aan de kant te stappen voor een nieuwe partner, mits dit in het voordeel van Sauber zou zijn.

Sauber keert terug

Imparato doelde daarnee duidelijk op nieuwkomers Audi. De Duitsers kunnen echter pas in 2026 aanschuiven in de sport, waardoor de exit van Alfa eigenlijk te vroeg komt. Waarschijnlijk zal het team de Sauber-naam weer afstoffen, aangezien het zeer onwaarschijnlijk is dat Audi als titelsponsor wil optreden voor een team dat met motoren van een ander merk moet rijden.

Andretti-Alfa?

Na de aankondiging is de toekomst van Alfa Romeo binnen de Formule 1 onzeker geworden. Aangezien het merk geen trek heeft om enorme bedragen uit te trekken voor een nieuw team zijn er slechts twee opties over om in de sport te blijven.

In de eerste plaats zouden de Italianen het Sauber-trucje kunnen herhalen door de naamrechten van Haas op te kopen. De tweede optie is veel gevaarlijker, maar wel interessanter: Alfa Romeo zou zich achter het Andretti Global F1-project kunnen scharen en zo met een elfde team op de grid verschijnen. Andretti is echter een onbekende factor binnen de sport, en als veredelde titelsponsor heeft Alfa Romeo de ondersteuning van Ferrari nodig om een motor te leveren.

Een mogelijke Haas-deal is dus veel aannemelijker. Mocht Gene daar geen trek in hebben, dan kunnen we voor de derde keer afscheid gaan nemen van Alfa Romeo in de Formule 1.

Formule 1
  • Stellantis Media, ProShots / Panoramic, ProShots / SIPA USA