Toto Wolff betreurt afketsen Porsche-Red Bull deal: 'Dat was een geweldig merk geweest'

Volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff is het bijzonder jammer dat Red Bull als onafhankelijke motorfabrikant verder gaat. De Oostenrijker had graag gezien wat voor positieve impact Porsche op de sport had kunnen hebben. VBovbendien betreurt hij het dat zijn team nu geen kans krijgt om het tegen een sterker merk op te nemen.

Toto Wolff betreurt afketsen Red Bull-Porsche deal: 'Dat was een geweldig merk geweest'

Na jarenlange onderhandelingen liep de deal tussen Red Bull en Porsche recentelijk op de klippen. De Duitse fabrikant wilde teveel invloed uitoefenen binnen het team, waardoor Red Bull op een BMW-Sauber achtige situatie af aan het stevenen was.

Vanaf 2026 zal RBR met het opstarten van de Red Bull Powertrains-divisie gaan opereren als een volledig afhankelijk team. RBP heeft zelfs de capaciteit om nóg twee teams van motoren te voorzien. De rol van Honda zal waarschijnlijk veranderen van totale ondersteuning naar samenwerking op het gebied van hybridesystemen.

Sterk merk

Voor Red Bull's aartsrivaal is het afketsen van de deal een grote teleurstelling. Mercedes had namelijk dolgraag willen vechten met een sterk merk zoals 'Porsche-Red Bull', aldus teamchef Toto Wolff. Verslagen worden door een energiedrankjes en marketingmerk staat immers een stuk minder goed dan verliezen van een roemrucht motorsportmerk als Porsche:

"Het is natuurlijk erg jammer, voor mij als Mercedes-persoon, is het jammer dat we niet met Porsche kunnen vechten. Porsche-Red Bull was een geweldige deelnemer geweest. Een geweldig merk. En dat kwam er niet van voor redenen die niet bekend zijn bij mij. Het was echt geweldig geweest voor de Formule 1 en ons allemaal als ze hun krachten hadden gebundeld, voor de aantrekkelijkheid van de sport."

Gemiste kans voor de sport

Naast de uitdaging van een sterk merk mist Wolff de marketingwaarde die Porsche naar de sport had kunnen brengen. Het aantreden van een wereldberoemde sportwagenbouwer zou immers de spotlights zetten op de F1, en daar plukken alle overige teams de vruchten van. Het opnieuw uitsluiten van Porsche is in zijn ogen dus een gemiste kans:

"Elk groot bedrijf, zeker grote autobedrijven, niet alleen autobedrijven, want Red Bull is er ook best goed in, dat een raceteam koopt en grote hoeveelheden geld investeert in het runnen ervan, maar ook nog meer investeert in activatie is voordelig voor de F1. En als een merk zoals Porsche dat over de hele wereld bekend is, marketing dollars stopt in het activeren van de F1, zullen we daar allemaal voordeel van hebben, en ik denk dat dit het belangrijke onderdeel is."

Gedurfde strategie

De kans dat RBP een nieuwe McLaren-Honda wordt is altijd aanwezig.

Red Bull's beslissing om een volledig onafhankelijke fabrikant te worden komt voor Toto niet bepaald als een verrassing. Het team werkt immers al jaren aan dat doel. Wolff noemt het idee 'gedurfd' en vraagt zich af wat er zal gebeuren na 2025. Ondanks de vracht aan nieuwe medewerkers van Mercedes en Honda is er immers geen garantie dat de RBP-unit succesvol zal zijn. De turbo-hybride avonturen van McLaren-Honda hebben dat in het verleden al bewezen:

"Ik denk dat het een heel gedurfde strategie is. Zelfvoorzienend zijn is duidelijk een scenario dat Red Bull altijd wilde bereiken, om hun eigen power unit te hebben, niet afhankelijk van een andere fabrikant. En daar gaan we. Dat is de strategie die ze hebben toegepast. En we zullen zien wat er gebeurt in '26/'27/'28. Dit zet duidelijk een richting in, en ik ben niet betrokken bij de details of Porsche erbij komt om een badge op de motor te plakken, of dat Honda dat gaat doen."

Formule 1
  • BrunoPress