Horner: 'Red Bull Powertrains heeft capaciteit voor vier teams'

De Powertrains-divisie van Red Bull Racing heeft meer voor ogen dan de twee eigen teams. Volgens RBR-chef Christian Horner is er namelijk capaciteit ingebouwd om nog twee teams

Horner: 'Red Bull Powertrains heeft capaciteit voor vier teams'

Na alle heisa rond de afgeketste Porsche-deal zou je het al bijna weer vergeten, maar Red Bull Racing is hard op weg om een nieuwe rol als motorleverancier op zich te nemen.

Na twintig jaar als klantenteam zal de formatie uit Milton Keynes met de Red Bull Powertrains-divisie voor het eerst echt eigen power unit op de grid gaan zetten.

Leveren én handelen

Binnen en buiten de paddock verwachtte iedereen dat het RBP-project diende om de twee Red Bull-teams voorgoed onafhankelijk te maken van externe motorleveranciers. Het plan gaat volgens opperhoofd Christian Horner echter veel verder dan dat.

Red Bull zal niet alleen voor zichzelf gaan zorgen, maar de nieuwe power units ook aanbieden aan de overige teams, net zoals Ferrari en Mercedes dat op dit moment doen. De Powertrains divisie is namelijk opgezet met een maximum capaciteit voor vier teams, zo verklaarde Horner tegenover RaceFans:

"De manier waarop we gestructureerd zijn, we hebben de capaciteit binnen de fabriek om motoren te produceren voor maximaal vier teams. Maar dat wordt zeker niet het doel in eerste instantie. Het plan in eerste instantie is om de twee Red Bull-teams te voorzien."

Hulp van Honda?

Met dank aan de lobbycampagne van Red Bull geldt er tussen 2022 en 2026 een engine freeze, waarin de power units niet verder ontwikkeld mogen worden. Het team heeft hierdoor alle tijd om het RBP-project zorgvuldig op te zetten. Honda blijft echter betrokken via racedivisie Honda Racing Corporation, dat nog tot het einde van 2025 motoren zal blijven leveren.

Nu de deal met Porsche op niets uitgelopen is lijkt een hereniging met het twijfelende Honda een logische volgende stap. Horner blijft open voor die optie, maar benadrukt dat de samenwerking met name op elektrisch gebied zal zijn. De Japanners verlieten de sport immers om zich te concentreren op EV's, en de regels voor 2026 vragen een 50% aandeel van elektrisch vermogen:

"Onze trein is vertrokken voor '26. We hebben een motor en een prototype dat loopt. We hebben alle dyno's geprepareerd, we zijn operationeel. Honda is een geweldig bedrijf. Ze kondigden hun exit in de F1 aan om hun aandacht te richten op de elektrificatie van hun producten, om weg te bewegen van de verbrandingsmotor. Dus je zou aannemen dat als ze zouden willen terugkeren naar de F1, dat daar rekening mee gehouden zou moeten worden."

Volledig gestoord

Red Bull ziet het motorproject hetzelfde als de beginjaren van het team.

Red Bull's op dit moment volledig onafhankelijke motorprogramma heeft volgens Christian al de nodige twijfels opgeroepen in de paddock. Een energiedrankjesfabrikant die het opneemt tegen giganten zoals Ferrari, Renault en Mercedes is volgens criticasters volledig gestoord. Horner wees er echter fijntjes op dat hetzelfde gezegd werd in het prille begin van Red Bull Racing, toen het team nog rondreed met oude Jaguar-chassis:

"Vanaf het moment dat de beslissing gemaakt werd was er volledige toewijding. Het is geen kleine onderneming, sommige mensen zeggen dat we volledig gestoord zijn om het tegen Ferrari en Mercedes en Renault en misschien zelfs Honda op te nemen met een splinternieuw project. Maar dat is precies de Red Bull-manier, om het onmogelijke te bereiken. Dat werd ook gezegd van het ontwerpen en bouwen van een chassis."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool