FIA komt met goedkeuring voor nieuwe reglementen voor 2026

Het is definitief: dit zijn de nieuwe motorreglementen

fia 2026

De kogel is door de kerk: de FIA heeft vandaag eindelijk de punten op de i's gezet voor de 'power unit regulations' die vanaf het seizoen van 2026 zullen gelden. Dit moet onder andere de hele boel duurzamer maken.

FIA-hoofd Mohammed Ben Sulayem zei hierover: "De FIA blijft zich inzetten voor innovatie en duurzaamheid over ons hele motorsport-portfolio. De Formule 1 motorreglementen voor 2026 zijn het meest high-profile voorbeeld van."

Vierpunter

De FIA behoudt grotendeels de bestaande V6-motoren voor 2026. Maar er zijn vier pijlers waarop de nieuwe voorschriften gebaseerd zijn.

1. Het spektakel behouden

De power units van 2026 moeten een zelfde soort performance kunnen leveren als de huidige designs. Ook moeten te grote verschillen in het veld op deze manier voorkomen worden.

2. Milieu en duurzaamheid

De inzet van elektrische energie moet in 2026 een toename van 50% bereiken. Duurzame brandstof wordt bovendien voor de volle 100% vereist.

3. Financiële duurzaamheid

Nieuwe financiële voorschriften rond de motoren moeten de kosten voor de teams drukken, zonder dat zij hierbij hoeven in te leveren op de 'cutting-edge techniek die aan het hart ligt van de Formule 1'.

4. Nieuwe producenten aantrekken

De nieuwe regels moeten het mogelijk én aantrekkelijk maken voor een nieuwe aanwas aan fabrikanten om de stap naar de F1 te wagen.

Grote afwezige

Tussen die vier pijlers is de Motor Generator Unit Heat klaarblijkelijk niét aanwezig. Dit hele element is geschrapt – zeer waarschijnlijk om Porsche en Audi tevreden te houden.

Volgens de FIA zijn alle beslissingen tot stand gekomen in samenspraak met 'zowel blijvende als potentieel nieuwe PU-fabrikanten'.

Formule 1
  • Pro Shots