'Haas kondigt nieuwe titelsponsor aan op COTA'

Het geplaagde Amerikaanse team zal naar verluidt bekend gaan maken in welke kleuren ze de komende tijd zullen racen. Na twee flinke blunders met het selecteren van titelsponsors is het voor Haas te hopen dat drie keer scheepsrecht is.

'Haas kondigt nieuwe titelsponsor aan op COTA'

Schimmige sponsordeals zijn in de extreem professionele wereld van de Formule 1 eigenlijk zo goed als verleden tijd geworden. Vrijwel iedereen doet tegenwoordig uitvoerig research naar potentiële partners, geholpen door de aanwezigheid van steeds sneller wordend internet. De betrokkenheid van Nigeriaanse prinsen, Amerikaanse drugsbaronnen en internationale criminelen is de jaren '90 flink gedaald.

Retrodeals

Ondanks alle middelen die iedereen tegenwoordig tot zijn beschikking heeft is er één klein team dat de spirit van de oude deals in leven houdt: Haas F1. In 2019 deed de Amerikaanse formatie een echt ouderwetse deal met Rich Energy, de zelfverklaarde aartsrivaal van Red Bull. Maniakale topman William Storey bracht het team echter alleen maar slechte PR, en hoegenaamd geen centen.

Haas volgde die blamage op met een twijfelachtig partnerschap met Uralkali, de kunstmestgigant van de familie Mazepin. Door de nauwe banden met het Kremlin en Vladimir Putin zat er een extra luchtje aan de deal.

Dat luchtje werd een oogverblindende stank toen Oom Vlad tijdens de eerste wintertest in Barcelona besloot Oekraïne binnen te vallen. Haas moest noodgedwongen de op de Russische vlag geïnspireerde livery afkrabben, en ontsloeg meteen zoonlief Nikita Mazepin. Het team voorkwam daarmee een politieke rel, maar voelde een flinke pijn in de portemonnee.

Rode streepjes

Na een paar sessies met een volledig witte auto probeerde het team de VF-22 wat meer kleur te geven met rode strepen, maar achttien races later is de wagen nog steeds opvallend kaal. Afgezien van de eigen merknaam en de logo's van het Duitse telecombedrijf 1&1 is er bijna geen sponsoring te ontdekken op de bolides van Kevin Magnussen en Mick Schumacher.

In Austin, Texas komt daar echter eindelijk verandering in. Bij de tweede thuisrace van het team zal Haas namelijk een nieuwe titelsponsor gaan aankondigen. Na een verloren jaar zonder enige ontwikkeling is Haas opgeklommen naar het middenveld, waardoor potentiële sponsors weer zijn gaan opletten.

Afhankelijkheid

Teambaas Guenther Steiner noemde eerdere gesprekken al bijzonder positief. De Zuid-Tiroler liet doorschemeren dat vooral de interesse vanuit Amerika groter is dan ooit. Door de populariteit van DTS, drie Amerikaanse Grand Prix op de kalender én een Amerikaans team gaan de Yanks dus eindelijk overstag.

Welk bedrijf de rol van titelsponsor op zich zal nemen is uiteraard nog niet bekend. Het is voor Haas te hopen dat het niet een herhaling van zetten wordt. De drama's rond Rich Energy en Uralkali hebben inmiddels wel duidelijk gemaakt dat het team niet afhankelijk kan zijn van een enkele grote sponsor. De financiën ondersteunen met meerdere kleinere stickers op de wagens zal essentieel zijn voor de toekomst van Haas.

Formule 1
  • Haas F1 Team, BrunoPress