Jumbo-topman Frits van Eerd vastgezet als verdachte witwaspraktijken

Na de FIOD-inval van gisteren is duidelijk geworden dat Jumbo-topman, amateurracer en sponsor Frits van Eerd alsnog vastgezet is. De 55-jarige supermarktkoning zou zijlings betrokken zijn bij de louche zaken van ex-motorcrosser Theo E.

Jumbo-topman Frits van Eerd vastgezet als verdachte witwaspraktijken

Bij een FIOD-inval in zijn villa in het Brabantse Heeswijk-Dinther is Jumbo-topman en amateurracer Frits van Eerd opgepakt. Van Eerd zit nog steeds im hechtenis en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. De inval werd gedaan als onderdeel van een grootschalig witwasonderzoek van de FIOD, waarbij ook plaatsen in Groningen en Drenthe het doelwit waren.

Drijvende kracht

Van Eerd kennen we in de autowereld niet alleen van zijn Minardi-gele supermarktketen met de irritante slogan, maar vooral als één van de drijvende krachten achter de Nederlandse auto- en motorsport.

Via sponsoring jaagde de Brabander de carrières van grote namen als Rinus van Kalmthout, Jeffrey Herlings en Max Verstappen aan. In navolging van Red Bull verbond Van Eerd de Jumbo-naam aan allerlei raceklassen, organiseerde hij de Jumbo Racedagen / Super Friday en zette hij zijn eigen Dakar en Le Mans-teams op. Met Racing Team Nederland werd hij zelfs wereldkampioen in de LMP2 Pro-Am.

Zijlings betrokken

Volgens de FIOD is er echter een kans dat dit niet altijd met eerlijk geld gebeurde. Van Eerd wordt er namelijk van verdacht te hebben meegewerkt aan de witwaspraktijken van ex-motorcrosser Theo E, zo meldt het Financieel Dagblad.

De 58-jarige uit Drentse gemeente Aa en Hunze zou via zijn positie als teammanager in de motocross geld en goederen witgewast hebben, onder andere via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten. Ook zou er in de autohandel BTW-fraude gepleegd zijn. Theo E. was eerder teamleider van het Jumbo TvE MX motocross team van Van Eerd.

Het is op dit moment nog onbekend hoe sterk het contact tussen Frits van Eerd en Theo E. de laatste jaren geweest is. E. runde voor het laatst een motocross team in 2018. Het FIOD-onderzoek moet gaan uitwijzen of E. daadwerkelijk onder één hoedje speelde met zijn oude bekende. Het onderzoek richt zich op de persoonlijke betrekkingen van Van Eerd, waardoor zijn supermarktketen geen gevaar loopt.

Formule 1
  • ProShots / Panoramic. Red Bull Content Pool