FIA geeft uitleg over bizar Yuki Tsunoda-incident in São Paulo

De organisatie heeft duidelijkheid gegeven over het incident waarbij Yuki Tsunoda zijn ronde niet terugkreeg achter de safety car. De Japanner werd helaas de dupe van de grillen van een geautomatiseerd systeem.

FIA geeft uitleg over bizar Yuki Tsunoda-incident in São Paulo

Temidden van de chaos, het spektakel en de controverse van de Grand Prix van São Paulo zag de FIA nog even een kans om een flinke blunder te maken. Tijdens de tweede safety car fase na het probleem voor Lando Norris liet de organisatie namelijk slechts twee van de drie op een ronde gezette coureurs door om weer achteraan aan te sluiten bij het veld.

Alleen Alex Albon en Nicholas Latifi werden doorgelaten, terwijl de AlphaTauri van Yuki Tsunoda achterbleef in de kop van het veld. De Japanner ging bij de herstart noodgedwongen naar links om het veld niet in de weg te zitten, maar was door de blunder een volle ronde kwijtgeraakt op de beide wagens van Williams. Na de race voelde Yuki zich dan ook 'gepest' door de FIA.

Abu Dhabi light

De misser van de wedstrijdleiding deed uiteraard meteen denken aan de controversiële finish van de Grand Prix van Abu Dhabi van vorig jaar, toen slechts een deel van de gelapte auto's doorgelaten werd.

Dit keer was er echter geen noodzaak om een laatste raceronde te creëren in de slotfase van een kampioenschap. Tsunoda werd volgens de FIA slachtoffer van een nieuw geautomatiseerd systeem en een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Automatische blunder

In een poging om Masi-achtige situaties te voorkomen wordt het teruggeven van rondes tegenwoordig geregeld door een automatisch systeem. Het systeem registreerde Tsunoda in eerste instantie correct als coureur die recht had op de teruggave van een ronde, maar een pitstop van de Japanner gooide op een bijzondere manier roet in het eten.

In de aanloop naar de pits kon Yuki harder rijden dan de trein achter de safety car, waardoor hij de slome Aston Martin Vantage kortstondig voorbij ging. Het systeem nam op dit punt aan dat hij zijn ronde al teruggepakt had.

Toen hij later alsnog weer op een ronde achterstand de pits uitkwam was het systeem niet flexibel genoeg om te erkennen dat Tsunoda opnieuw het recht had om de safety car te passeren. Auto nummer 22 werd dus niet meegenomen in de lijst, waardoor ook de menselijke wedstrijdleiding niets doorhad. Zo kwam Yuki klem te zitten in de kop van het veld.

De FIA noemt de situatie 'bijzonder ongewoon', maar erkent dat er nader onderzoek gedaan moet worden om toekomstige missers te voorkomen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool