FIA past safety car regel aan om tweede Abu Dhabi te voorkomen

De organisatie heeft de bewoording van de regel waarmee de unieke safety car procedure in Abu Dhabi vorig jaar gerechtvaardigd werd aangepast. Door het veranderen van een enkel woordje worden haastige herstartpogingen onmogelijk gemaakt.

FIA past safety car regel aan om tweede Abu Dhabi te voorkomen

Het is inmiddels alweer vier maanden geleden, maar de seizoensfinale van 2021 blijft de gemoederen bezig houden. Vooral aan de kant van Sir Hamilton-Larbalestier blijft de affaire onverminderd doorsudderen, ook al lijkt de werkelijke vete tussen Mercedes en de FIA al een tijdje bekoeld te zijn.

Op de achtergrond heeft de organisatie de handelingen van voormalig wedstrijdleider Michael Masi toch stilletjes veroordeeld. De regel waarvan de Australiër in Abu Dhabi gebruikt maakte is namelijk alsnog aangepast om herhaling te voorkomen.

Gelapte wagens

Tijdens de chaotische safety car fase - waarbij de officials van beide teams in zijn oren aan het tetteren waren - besloot Masi op de valreep dat de gelapte auto's hun ronde toch terug konden krijgen.

Vanwege de beperkte tijd liet hij echter slechts vijf van de acht gelapte auto's passeren: precies die vijf tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. Daniel Ricciardo, Lance Stroll en Mick Schumacher werden daarmee benadeeld, maar het gaf ons een zinderende slotfase waarin Verstappen op nieuwe banden de Mercedes wist te verschalken.

Any cars

De handelingen van Masi werden naderhand gerechtvaardigd door de uitleg van artikel 48:12:

"If the clerk of the course considers it safe to do so, and the message ‘lapped cars may now overtake’ has been sent to all competitors via the official messaging system, any cars that have been lapped by the leader will be required to pass the cars on the lead lap and the safety car."

Het cruciale punt was de bewoording "any cars", waardoor het niet hard te maken was dat alle gelapte auto's de leider moeten passeren na een safety car periode.

Masi's handelen was hierdoor officieel niet in strijd met de reglementen, tot woede en onbegrip van Mercedes teambaas Toto Wolff. Volgens de Oostenrijker werd er tijdens de Grand Prix van de Eifel op de Nürburgring twee jaar eerder juist gehandeld alsof dit wél het geval was, waardoor de safety car situatie van die race veel langer duurde.

All cars

In een poging alle twijfel en controverse weg te nemen heeft de FIA de bewoording van het reglement subtiel maar significant aangepast:

"If the clerk of the course considers it safe to do so, and the message ‘lapped cars may now overtake’ has been sent to all competitors via the official messaging system, all cars that have been lapped by the leader will be required to pass the cars on the lead lap and the safety car."

Door het veranderen van "any" naar "all" bestaat er geen ruimte voor interpretatie meer. Het reglement verbiedt nu expliciet het doorlaten van sommige auto's en niet alle auto's. Daarmee is de situatie van Abu Dhabi definitief onmogelijk geworden.

Het is de laatste officiële 'hervorming' die de FIA op de sport loslaat voor de start van het nieuwe seizoen, waarbij Michael Masi als wedstrijdleider vervangen is door Eduardo Freitas (WEC) en Niels Wittich (DTM).

De FIA heeft in ieder geval bekendgemaakt dat het nieuwe duo de witte lijn zal gaan zien als de absolute grens van de baan. De clownshow van vorig jaar rond track limits zal dus waarschijnlijk voorkomen worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1, Mercedes-Benz