Verstappen: 'Aston Martin safety car is net een schildpad'

Volgens de regerend wereldkampioen moet er nodig iets gebeuren aan de safety car van Aston Martin. De Vantage is veel te langzaam om het veld effectief aan te voeren. Max ziet daarom veel liever de nieuwe Mercedes terugkeren.

Verstappen: 'Aston Martin safety car is net een schildpad'

Sinds vorig jaar deelt Mercedes de safety en medical car taken met Aston Martin. Het Britse merk maakt immers gebruik van Mercedes-motoren en is voor een deel eigendom van de Duitse gigant.

Aangezien beide merken tegenwoordig hun eigen teams binnen de F1 hebben is het een perfecte marketingmogelijkheid. Na de Grand Prix van Australië is er van die positieve publiciteit echter weinig overgebleven.

Slome safety car

Regerend wereldkampioen Max Verstappen had namelijk geen goed woord over voor de 542-pk sterke Aston Martin Vantage safety car.

De wagen was simpelweg niet snel genoeg om het veld aan te voeren, waardoor Verstappen en co problemen kregen met het opwarmen van de banden. Het grootste voorbeeld daarvan zagen we bij de tweede herstart, toen Charles Leclerc bijna van de baan af onderstuurde met ijskoude voorbanden.

Schildpad

Verstappen spreekt schande van de slome Aston Martin. De groene coupe doet hem nog het meeste denken aan een schildpad:

"Er was zo weinig grip en de safety reed ook zo langzaam, het was net een schildpad. Ongelooflijk. Om dan 140 te rijden op het rechte stuk - er was daar geen beschadigde auto, dus ik begrijp niet waarom we zo langzaam moeten rijden. We moeten het onderzoeken."

De kritiek van Max werd ondersteund door rivaal Charles Leclerc. De Monegask wilde tijdens de race echter niet klagen richting de wedstrijdleiding, omdat hij met eigen ogen kon zien hoe moeilijk Bernd Mayländer het had met de glibberende Aston:

"Om eerlijk te zijn wilde ik klagen, maar toen keek ik hoeveel de safety car aan het glijden was in de bocht. Ik denk niet dat hij meer had kunnen geven dus ik wilde geen druk op hem zetten. Met de auto's die we nu hebben is het zeker heel moeilijk om de temperaturen in de banden te houden achter de safety car."

Machtige Mercedes

Mercedes-man en huidige runner up in het kampioenschap George Russell kwam met een grote glimlach meteen met de oplossing. De nieuwe Mercedes-AMG GT Black Series safety car is namelijk schrikbarend veel sneller dan z'n Britse neefje. Met 730 pk en een uitgebreid aerodynamisch pakket kan de AMG het tempo veel hoger houden:

"We hebben dat probleem niet met de Mercedes-AMG safety car! Op een serieuze noot, de Mercedes-AMG is ongeveer vijf seconden, een stuk sneller, dan de Aston Martin safety car, wat best substantieel is."

Verstappen kon het alleen maar eens zijn met de Brit. Hij ziet ook veel liever de grote vleugel van de Black Series voor zich:

"De Mercedes safety car is zeker sneller vanwege de extra aero, want deze Aston Martin is heel erg langzaam. De auto heeft zeker meer grip nodig, want onze banden waren steenkoud. Het is best verschrikkelijk hoe we achter de safety car rijden op dit moment."

Vantage AMR Pro?

Gezien de nauwe banden tussen Mercedes-AMG en Aston Martin is het misschien een goed idee om de Vantage eenzelfde behandeling te geven. Een AMR Pro-uitvoering van de wagen met Black Series-techniek zou de zorgen van de coureurs immers grotendeels wegnemen.

Helaas is het inzetten van de Valkyrie niet praktisch: het V12 ground effect-monster heeft geen ruimte over voor veiligheidsapparatuur.

Formule 1
  • Aston Martin, Formula 1