Mercedes toont nieuwe F1 safety en medical car

De nieuwe safety en medical car voor 2022 zijn hier. Met de Black Series safety var heeft Mercedes-AMG eindelijk de top van het modellenaanbood bereikt. De C63 S AMG Estate moest plaatsmaken voor een minder ruime, maar marketingtechnisch aantrekkelijkere AMG GT 63 S 4 door. Zal Bern Mayländer dit jaar eindelijk snel genoeg kunnen zijn om gezeur te voorkomen?

Mercedes toont nieuwe F1 safety en medical car

Het F1-seizoen van 2022 zit nu al vol nieuwigheden. Nieuwe regels, nieuwe auto's, circuits en coureurs. De safety car en medical car van Mercedes konden daarbij uiteraard niet achterblijven. Mercedes-AMG komt daarom met twee fonkelnieuwe machines.

Met de AMG GT Black Series en AMG GT63 S 4 Door houdt het merk een relatie met de F1 in stand die al loopt sinds 1996, toen de C36 AMG Estate zijn intrede deed op Spa Francorchamps.

AMG GT Black Series

De bruutste variant van de AMG GT familie mag eindelijk op de F1-circuits gaan spelen. Met een 730 pk en 800 Nm sterke variant van de bekende vierliter twin turbo V8 is de Black een flinke stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger. De AMG GT R deed tussen 2019 en 2021 dienst en legde 'slechts' 585 pk op de weegschaal.

Het is voor veteraan Bernd Mayländer te hopen dat de vermogensboost zal helpen het gezeur van de coureurs te voorkomen. Het is immers een chronisch probleem dat de safety car simpelweg te langzaam is voor de F1-wagens die hem moeten volgen. De sprint van 0-100 is in ieder geval gepiept in 3.2 seconden.

De lichtbalk in de vleugel is een bijzondere element van de nieuwe safety var.

Een opvallend detail van de nieuwe safety car is de gigantische vleugel. Aangezien deze een normale lichtbalk onzichtbaar zou maken heeft Mercedes-AMG de twee gecombineerd.

Verdere lichten in de voorruit zorgen dat de staat van paraatheid ook voor het publiek en de officials. zichtbaar blijft. Mayländer kan de lampen in het midden van de vleugel op groen zetten. Daarnaast is er op de plek waar normaal de kentekenplaat gemonteerd zit een vlak met het opschrift SAFETY CAR, dat naar gelang de situatie van geeloranje naar groen geschakeld kan worden.

AMG GT63 S 4-door 4Matic+

De medical car is traditioneel vrijwel altijd een stationwagon of SUV. Die extra ruimte is immers handig voor het vervoeren voor apparatuur en coureurs. Mercedes heeft echter van die traditie afgeweken met de AMG GT63 S 4-door 4Matic+, een heuse 'vierdeurs coupe'. De lage instap kan haastig instappen nog wel eens tot een pijnlijke bezigheid maken, maar gelukkig hebben de mannen meestal een helm op.

Onder de kap vinden we dezelfde vierliter V8, maar dit keer met 640 pk en 900 Nm. Via een zeventraps DCT en het 4Matic-systeem brengt de 4-door zijn vermogen over op alle vier wielen. De extra grip, tractie en stabiliteit is natuurlijk mooi meegenomen voor een medical car. Een standaard AMG GT doet de bekende sprint naar de honderd in 3.3 seconden.

Afwisseling

Net zoals vorig jaar zullen de Mercedes-AMG's de eer moeten delen met Aston Martin. De Britse evenknie van het merk zal wederom de Vantage en de DBX in gaan zetten. Of er een speciale safety car editie zal komen voor dit jaar is nog niet bekend.

Cargasm
  • Mercedes-Benz