Sophia Flörsch rijdt Giovanna Amati's Brabham BT60B V10 (video)

In 1992 begon de Italiaanse Giovanna Amati voor Brabham als laatste vrouw aan een F1-carriere. Dertig jaar na die mijlpaal mocht Duitse endurance racer Sophia Flörsch plaatsnemen in dezelfde machine.

Solphia Flörsch rijdt Giovanna Amati's Brabham BT60B V10 (video)

De laatste jaren wordt er steeds meer nadruk gelegd op de vermeende noodzaak om een vrouwelijke coureur de Formule 1 in te helpen. Kampioenschappen zoals de gefaalde W Series en de aankomende F1 Academy moeten daarbij gaan helpen.

Inmiddels is het echter al dertig jaar geleden dat een vrouw serieus deel probeerde te nemen aan een Grand Prix. De testritjes van Susie Wolff tellen we voor de handigheid even niet mee.

In 1992 stond Formule 3000-coureur Giovanna Amati op de loonlijst bij het team van Brabham. De Italiaanse veroverde het stoeltje nadat duidelijk werd dat Japanse F3000-coureur Akihiko Nakaya geen superlicentie toegewezen zou krijgen. Amati werd vergezeld door de Belg Eric van de Poele, die vers van het gefaalde Team Modena Lamborghini project kwam.

DNQ

Op de overvolle grid met 30 deelnemers en 26 startplaatsen kon Amati zich niet staande houden. Met een minuscuul budget was het noodlijdende Brabham zo goed als kansloos en kon Giovanna niet de tijd nemen om haar draai te vinden. In Zuid-Afrika, Mexico en Brazilië was ze consistent met afstand de langzaamste coureur in de pre-kwalificatie.

Amati leverde op Interlagos bijvoorbeeld maar liefst vijf seconden in op haar teamgenoot, die zelf niet verde kwam dan P29. Na drie pogingen werd ze de laan uit gestuurd ten faveure van Williams-testrijder Damon Hill. De toekomstig wereldkampioen deed er overigens zes races over voordat hij de Brabham de grid op wist te slepen.

30 jaar later

Dertig jaar na dato heeft een andere vrouwelijke coureur plaatsgenomen in de machine van mevrouw Amati. De 22-jarige endurance racer Sopha Flörsch (ja, van die F3-crash) kreeg tijdens de Gulf Historic Dubai GP Revival de kans om de Brabham BT60B aan de tand te voelen.

Met een 3.5L Judd GV V10 in de staart en een minimumgewicht van 505 kilo is de youngtimer nog altijd geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. De tiencilinders is vanwege de betrouwbaarheid gelimiteerd door iets meer dan 10.000 toeren per minuut en ongeveer 650 pk. Drie decennia eerder draaide de Judd nog 13.500 en kwam er zo'n 750 pk uit.

Ondanks de restricties bracht de Brabham een grote glimlach op Sophia's gezicht. Met name de handgeschakelde bak trok de aandacht van de ervaren racedame. Schakelen met een pook in een H-patroon was een echte uitdaging.

Formule 1
  • Sophia Flörsch
  • Sophia Flörsch