Wolff prominente kandidaat voor Williams-leiderschap

De naam Wolff wordt veel genoemd in de geruchtenmolen rond de vervanging van Jost Capito als Williams-chef. Het is echter niet de Wolff die je zou denken.

Wolff prominente kandidaat voor Williams-leiderschap

De laatste weken heeft de F1 ons lekker beziggehouden met een tweede silly season, dit keer gericht op teambazen. Zo verruilde Ferrari Mattia Binotto voor Alfa Romeo's Fred Vasseur, sprong Andreas Seidl van McLaren naar Sauber en werd McLaren race engineer Andrea Stella omhoog gepromoveerd. Tot zover waren de transfers allemaal vrij duidelijk: op de positie van teambaas van Alfa Romeo/Sauber na werden alle stoeltjes gewoon weer opgevuld.

Dat geldt echter niet voor de veranderingen bij Williams. Ondanks een lichte stijgende lijn en een duidelijk toekomstplan mochten CEO/teambaas Jost Capito en technisch directeur François Xavier (FX) Demaison van eigenaar Dorilton Capital hun spulletjes pakken. Voor beide posities staat er echter nog geen vervanger klaar. RacingNews365 denkt echter te weten wie er op het stoeltje van Capito terecht zal komen.

FX Demaison en Jost Capito.

Andere Wolff

In de geruchtenstroom rond Williams wordt namelijk continu een klinkende naam genoemd: Wolff. We hebben het dan uiteraard niet over ome Toto, maar zijn vrouw Susie. De 40-jarige Schotse ex-DTM coureur zou de beste kaarten in handen hebben om het roer over te nemen in Grove.

In een vorig leven testte ze immers vier keer met Williams in 2014 en 2015. Ze kreeg daardoor meteen de twijfelachtige eer om te boeke te staan als de laatste vrouw die aan een Grand Prix-sessie deelnam.

Wolff met Felipe Massa en Valtteri Bottas, 2014.

Formule E

Een korte stint als testcoureur is uiteraard niet meteen een ticket tot de rol van teambaas. Susie heeft echter ook in die positie de nodige ervaring: in 2018 kwam ze de Formule E binnen als chef van het Venturi-team. Een jaar later ging het team niet geheel toevallig over naar aandrijflijnen van Mercedes.

In 2021 werd ze gepromoveerd tot CEO, maar kort na het nieuws dat Venturi uitgekocht werd door Maserati hield Wolff het voor gezien. Onder Susie's leiderschap wist Venturi acht overwinningen en tien podiums te behalen. Het beste seizoen kwam in 2021-2022, met een eindpositie van tweede in het constructeurskampioenschap.

Wolff vs Wolff

Na drie seizoenen strijd tegen het team van haar man in de FE lijkt het erop dat Susie het gevecht in de F1 kan gaan hervatten. Door de verschillen tussen Williams en Mercedes zal er echter weinig spanning in zitten. Als relatief jonge, vrouwelijke teambaas heeft ze in ieder geval op PR-niveau goede kaarten in handen voor de grote stoel bij het noodlijdende team.

Wolff zou daarmee de derde vrouwelijke teambaas in de F1 kunnen worden. Williams-erfgenaam Claire Williams ging haar tussen al voor bij het team met een stint van zeven seizoenen tussen 2013 en 2020. Tussen 2012 en 2017 werd Sauber onder leiding van de inmiddels beruchte Monisha Kaltenborn gerund. Beide dames konden echter geen potten breken, ondanks hoogtepunten voor Williams in 2014 en 2015. De tijd zal het leren of Wolff daar verandering in zal kunnen brengen.