'GP Zuid-Afrika bedreigt wederom Spa Francorchamps'

De terugkeer van Kyalami als vervanger voor Spa is dit seizoen jammerlijk mislukt. De reden achter de gefaalde comeback voorspelt echter weinig goeds voor het legendarische Belgische circuit.

'GP Zuid-Afrika bedreigt wederom Spa Francorchamps''GP Zuid-Afrika bedreigt wederom Spa Francorchamps'

Binnen de Formule 1 wordt al jaren gepraat over een terugkeer naar Zuid-Afrika. Als wereldkampioenschap heeft de sport immers een verplichting om elk bewoond continent op de planeet aan te doen.

Tussen 1967 en 1985 en 1992-1993 was dat inderdaad het geval met een Grand Prix op het circuit van Kyalami. Politieke instabiliteit en financiële problemen brachten echter een einde aan het evenement.

Geen succes

Na een campagne door Sir Lewis Hamilton begonnen dit jaar de eerste serieuze gesprekken om het circuit terug te halen. F1 CEO Stefano Domenicali voerde meerdere gesprekken met de lokale overheid, motorsportbond Motorsport South Africa (MSA) en lokale promotors.

Ondanks al die inzet lukte het uiteindelijk niet om Kyalami toe te voegen aan de bomvolle kalender van 2023. In plaats daarvan werden de bedreigde races van Monaco en België alsnog behouden.

Financiële garanties

Volgens MSA-voorzitter en FIA-senator Anton Roux was het echter wél de bedoeling dat Zuid Afrika één van die historische races zou gaan vervangen. Alleen door problemen met de door de F1 aangewezen lokale promotor ging het hele feest uiteindelijk niet door. Tegenover lokale publicatie News24 legde Roux uit dat promotor uiteindelijk geen financiële garanties kon geven:

"De reden dat het F1-evenement niet plaatsvindt in 2023 is dat de door de F1 aangewezen lokale promotor de financiële garanties niet kon leveren. Het hele probleem hier is niet de fout van de FIA, F1, MSA of de overheid. Het was puur omdat de lokale promotor niet kon leveren. En nu moeten we de lokale promotor vervangen. Maar ik ben er vrij zeker van dat we op de kalender van 2024 zullen staan."

Spa wederom onder druk

Roux heeft zijn pijlen nu gericht op een terugkeer in 2024. In de tussentijd heeft de organisatie de tijd om het circuit te updaten naar de benodigde FIA Grade 1-certificatie.

Nu de kalender het maximum van 24 races gehaald heeft en er geen plannen zijn om dat aantal op te rekken zal er echter ruimte gemaakt moeten worden voor de race. Aangezien het circuit van Spa Francorchamps een verlenging van slechts één jaar heeft gekregen laat zich raden welk circuit zal moeten sneuvelen. De contractverlenging van dit jaar lijkt weinig meer geweest te zijn dan een uitstel van executie.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool