Horner over opzet 2023-kalender: 'Het is zo duur als maar kan' 

De recordbrekende kalender voor 2023 heeft al voor de nodige opschudding gezorgd. Red Bull teambaas gooit nog maar eens olie op het vuur door kritiek te leveren op de vreemde volgorde van de 24 Grands Prix.

Horner over opzet 2023-kalender: 'Het is zo duur als maar kan' 

Twee dagen geleden keurde de FIA World Motorsport Council de F1-kalender voor 2023 goed. Met een recordbrekende 24 races en een volledig onlogische indeling kon de kalender vrijwel meteen op hevige kritiek rekenen.

Het plaatsen van Noord-Amerikaanse races tussen Europese evenementen een double header van Las Vegas naar Abu Dhabi was dan ook eigenlijk niet uit te leggen. Met name de groene doelen van de F1 werden door al die vluchten heen en weer over de Atlantische Oceaan flink tegengesproken.

Peperdure indeling

Ook Red Bull-opperhoofd Christian Horner was niet te spreken over het nieuwe schema. De Brit hield zich echter niet zo bezig met duurzaamheid en emissies, maar met keiharde centen. Nodeloos heen en weer reizen loopt immers flink in de papieren. Juist nu de wereldwijde inflatie om zich heen grijpt, de energie en brandstofprijzen torenhoog zijn en de teams met een budget cap werken heeft de F1 één van de duurste manieren gevonden om een seizoen te runnen, zo verklaarde Horner tegenover RaceFans:

"Als je kijkt naar de geografie ervan, Azerbeidzjan naar Montreal [Miami], naar Australië gaan voor een weekend, dan is het ongeveer zo duur als maar kan. Als je kijkt naar de kalender is het logisch om sommige races samen te bundelen, of dat nu sommige van de Amerikaanse races, sommige van de Aziatische races of natuurlijk de Europese [races] is."

Klein lichtpuntje

Horner hoeft voorlopig echter niet op beterschap te rekenen. Ondanks eerdere beloftes om de kalender te stroomlijnen is de F1 immers stug doorgegaan met de meest onlogische kalender ooit. Het enige lichtpuntje is de belofte van CEO Stefano Domenicali dat er niet nóg meer Grands Prix toegevoegd zullen worden. De nu geldende limiet van 24 races zal de komende tijd alsnog gerespecteerd worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, BrunoPress