De 10 lelijkste auto's op de Nederlandse markt

We kijken het liefst de hele dag naar exotische supercars, beeldschone klassiekers en brute racers. Zo kun je nog wel eens vergeten wat voor verschrikkelijk blik er vandaag de dag in de showrooms staat. We nemen tien van de meest visueel verontrustende modellen met je door.

De 10 lelijkste auto's op de Nederlandse markt

1. BMW XM

Een lijst met moderne lelijkerds is uiteraard niet compleet zonder tenminste één BMW. Het voorheen zo legendarisch merk lijkt doelbewust de meest onsamenhangende en aanstootgevende ontwerpen richting je netvlies te knallen. Verreweg de meest pijnlijke aanblik krijgen we van de XM, een decadente supertanker die BMW 'het eerste echte M-model sinds de M1' durft te noemen.

Er is bijna geen hoek van de XM te ontdekken waarop de auto er enigszins acceptabel uitziet. De bonkige neus, minuscule koplampen en enorme lichtgevende grille trekken meteen op een onaangename manier je aandacht, gevolgd door een storm aan verwarrende, onsamenhangende lijnen op flanken, een bizarre coupe-achtige daklijn en een ronduit afgrijselijke staart.

De gestapelde uitlaten en krullende achterlichten zijn al erg genoeg van zichzelf, maar BMW had zelfs het lef om de XM een achterruit met twee BMW-logo's in de hoeken te geven, net als de M1.

2. Mercedes EQE SUV

De EQ-serie van Mercedes is op z'n zachtst gezegd visueel...uitdagend. De walvisachtige niet-sedans zijn echter met een duidelijke reden zo getekend: de Duitsers wilden aantonen dat een elektrisch skateboardchassis zeer onconventionele ontwerpen mogelijk maakt. Bovendien is de zetpilvorm van de EQE en EQS zeer effectief in het verminderen van de luchtweerstand. Zo wordt de actieradius immers gemaximaliseerd.

Het concept van de EQ-serie werd echter volledig overboord gegooid met de komst van de SUV-varianten. De futuristische lijnen van de lagere modellen werden voor de SUV opgeblazen tot een vreemd ogende bolle blobvis. De kortere EQE heeft volgens ons de meest ongemakkelijk ogende proporties. Grote broer EQS SUV blijft daardoor buiten schot.

3. Lexus UX

Net als BMW heeft Lexus tegenwoordig een gamma vol met bizar gelijnde bolides. De Japanners hebben een verwarrende groep compacte crossovers met scheermesgezichten neergezet, waardoor het moeilijk is om te kiezen. De UX krijgt van ons echter de poedelprijs.

De luxe Toyota C-HR maakt vooral een verkeerde indruk vanwege de serie lukraak geplaatste lijnen op de flanken. De arme auto lijkt wel een aanval van een kwade houthakker doorstaan te hebben. De enorme rechtopstaande koelsleuven in de neus en de fragiel ogende wielkastverbredingen geven de UX net een streepje voor op zijn broertjes en zusjes.

4. Citroën C4X

Traditioneel gevormde hatchbacks, sedans en terreinwagens zijn al een tijdje oud nieuws. Bij Citroën proberen ze het dan ook over een andere boeg te gooien met de C4X. Het resultaat is eigenlijk maar moeilijk te bevatten. De auto houdt een onaangenaam midden tussen een SUV, coupe, pickup en fastback sedan.

Tel daar het vreemde ontwerp van het front bij op, en je hebt een verwarrende mengelmoes van halve ideeën. Of dit de toekomst van autodesign is durven we niet te zeggen, maar we gaan in ieder geval meteen op zoek naar een aangepaste DeLorean.

5. Volkswagen T-Roc Cabriolet

SUV-coupes zijn een van de meest hatelijke uitvindingen in de autowereld. Het kan echter nog altijd erger. Zo durft Volkswagen het nog steeds aan om een SUV-cabriolet neer te zetten op basis van de compacte T-Roc.

Het idee is al erg genoeg, maar de uitwerking zo mogelijk nog verschrikkelijker. VW lijkt voor de conversie namelijk geen enkele moeite gedaan. De auto ziet eruit alsof iemand met even een middagje met een decoupeerzaag in de weer is geweest. Helaas kun je de T-Roc Cabrio nog altijd nieuw bestellen. Er zijn zelfs mensen die het daadwerkelijk doen.

Algemeen
  • BMW, Mercedes-Benz, Lexus, Stellantis, Volkswagen, Toyota, Jeep, Lynk & Co.