BMW verbeterde looks XM Label bij Pikes Peak recordrun

Een recordpoging voor standaard SUVs liep voor BMW uit op een blamage. Een harde crash voor de XM Label maakte een einde aan de run, maar verbeterde wel het uiterlijk van de monsterlijke machine.

BMW verbeterde XM Label bij Pikes Peak recordrun

De XM is met afstand de meest gehate BMW van dit moment. De afgrijselijke gelijnde super-SUV weet een verschrikkelijk midden te slaan tussen de X5, X6 en X7 en probeert zich bovendien te profileren als een spirituele opvolger van de legendarische M1.

De X///M is immers pas het tweede model dat specifiek door de M-divisie op de markt is gebracht. De bizarre link tussen de twee totaal verschillende bolides was al erg genoeg, tot BMW besloot met de Label Red het wansmaakgehalte een enorme boost te geven.

Oh, M staat voor Motorsport...

Om het M-gedeelte van de naam kracht bij te zetten stuurde BMW een XM Label (zonder Red) naar een berg in Colorado. Het 2785 kilo zware monster kreeg daar de taak om het record voor productie-SUV's te breken tijdens de Pikes Peak International Hillclimb.

De bruut uit Beieren moest het opnemen tegen de tijd van een ander supersnel zwaargewicht: de Lamborghini Urus Performante. Het systeemvermogen van 748 pk en 1000 Nm moest in goede banen geleid worden door BMW Performance rij-instructeur Matt Mullins.

Flinke verbetering

Helaas ging de run voor Mullins niet helemaal als gepland. De Amerikaan maakte namelijk - buiten beeld - een harde klapper met de XM. Matt was gelukkig ongedeerd, maar de auto was een afschrijver. Als geluk bij een ongeluk had de coureur zijn auto echter wel een stuk mooier gemaakt.

BMW heeft tot nu toe geen reden opgegeven voor de crash. Het merk zegt zich te willen richten op het repareren van de XM Label om later deze zomer een nieuwe recordpoging te ondernemen.

Autosport
  • Mobil1 via YouTube