Pikes Peak wil gaan concurreren met de Nordschleife

De beroemde bergweg in Colorado heeft de aanval geopend op het legendarische circuit in de Eifel. Door het parcours vaker open te stellen voor fabrikanten en tijden vast te leggen wil Pikes Peak in één adem genoemd gaan worden met de Nordschleife.

Pikes Peak wil gaan concurreren met de Nordschleife

De Pikes Peak International Hillclimb is één van de absolute hoogtepunten van elk motorsportseizoen. Elk jaar scheuren uiteenlopende machines de bijna 20 kilometer lange, 156 bochten tellende bergweg in Colorado op. Na een klim van bijna anderhalve kilometer wordt bekend wie er dat jaar de snelste tijd neergezet heeft. Vooral in de extreme Unlimited-klasse levert dat het nodige spektakel op.

Testbaan

Het feit dat de race slechts één keer per jaar gehouden wordt houdt het evenement puur, maar volgens de organisatie betekent het ook een hoop gemiste kansen. Organisator PPIHC wil het parcours namelijk het hele jaar rond gaan uitbaten. Niet om meer races te houden, maar om fabrikanten de kans te geven hun nieuwste sportwagens en racers te testen, aldus PPIHC voorzitter Fred Veitch:

"Net als de Nürburgring en de Indianapolis Motor Speedway is het 19.99 kilometer lange parcours op Pikes Peak een legendarische en iconische locatie voor racerij geworden. In tegenstelling tot die banen wordt het parcours maar één keer per jaar gebruikt voor de Race to the Clouds."

"Vanwege toenemende interesse van fabrikanten die hun technologie willen bewijzen hebben we een programma ontworpen om privetests op de berg te faciliteren. Fabrikanten kunnen een Certified Course Time zetten beoordeeld door de PPIHC."

Certified Course Time

Met het toekennen van de Certified Course Time voor testruns van fabrikanten hoopt de PPIHC te concurreren met de Nürburgring Nordschleife. Iedere zichzelf respecterende fabrikant zet immers een Ringtijd neer om publiciteit te genereren.

Lamborghini Urus Performante op Pikes Peak.

De tijden op de hillclimb moeten eenzelfde status gaan bereiken. De CCT telt echter niet mee als absoluut record op de berg: officiële records kunnen alleen gezet worden op de racedag. Een wild prototype ontwikkelen om tijdens privetests het record aan diggelen te rijden heeft dus weinig zin.

Desondanks is er al flinke interesse vanuit de fabrikanten. Lamborghini en Porsche hebben tijdens tests al CCT's gezet die sneller waren dan de racerecords in de SUV en Time Attack 2 klasses. Er zullen ongetwijfeld nog veel meer volgen.

Nieuws
  • Volkswagen