Huh? Ken Block's nieuwe speeltje is onvervalste benzineslurper (1400 pk)

De ambassadeur van Audi's elektrische divisie heeft een vreemde keuze gemaakt voor zijn nieuwste speeltje. De Hoonipigasus is namelijk een 1400 pk sterk twin turbo middenmotor monster.

Huh? Ken Block's nieuwe speeltje is onvervalste benzineslurper (1400 pk)

Ken Block kennen we natuurlijk vooral van zijn spectaculaire geouwehoer met overpowered HotWheels-achtige creaties. V8-bruten zoals de Hoonicorn en Hoonitruck lieten zien dat niets gek genoeg was met de sponsordollars van Ford. Sindsdien is de schoenenverkoper echter overgestapt naar Audi, waar hij opeens luidkeels de voordelen van de volledig elektrische e-tron-modellen begon te verkondigen.

Verbrandingsmotoren waren immers hopeloos ouderwets, en niemand zou moeten klagen over het geluid van een EV. Audi bedankte hem voor zijn diensten met ritjes in klassieke Group B, Group S en DTM-machines en gaf hem een elektrische herinterpretatie van de legendarische Sport quattro Pikes Peak: de Hoonitron.

Tegen de praatjes in

Met de Hoonipigasus gaat Ken echter compleet in tegen zijn eerdere PR-praatjes. Het middenmotor monster heeft namelijk een vierliter twin turbo versie van Porsche's bekend zescilinder boxer achter de stoelen.

De auto heeft de look van een klassieke 911 meegekregen, maar doet qua layout denken aan de moderne 911 RSR LMGTE-machine. Er is echter een groot verschil: de Hoonipigasus heeft namelijk vierwielaandrijving.

Pikes Peak

Het immense vermogen en het vierwielaandrijvingssysteem zijn er niet zomaar voor de lol. De wagen is namelijk bedoeld voor de bloedserieuze Pikes Peak International Hillclimb. Het extreme aero-pakket moet helpen om de auto ook op grotere hoogte op de weg te houden. Met een gewicht van minder ongeveer 1000 kilo is een beetje extra downforce geen overbodige luxe.

De Hoonipigasus leent zijn naam aan de roze livery, geleend van de experimentele Porsche 917/20 'Pink Pig' die in 1971 op Le Mans verscheen. De logo's van de Pegasus oliemaatschappij maken de woordgrap af.

De keuze voor een ouderwetse verbrandingsmotor is een bijzondere. In de ijlere lucht op de top van de berg produceert een verbrandingsmotor immers minder vermogen. Volkswagen's recordbrekende ID.R bewees in 2018 de voordelen van elektrisch op dat punt, en met de Hoonitron heeft Ken nota bene een Pikes Peak-achtige EV in handen. De vraagtekens zijn dus groot.

Op 26 juni zal Block aan de start staan in de PPIHC Open Class. Het is voor Ken de tweede keer dat hij serieus meedoet op de berg in Colorado. In 2005 ging hij met een Group N Subaru Impreza WRX STI de hoogte in. Pas in 2017 keerde hij terug, maar toen bleef het bij de opnames van 'Climbkhana'. Het wordt interessant om te zien wat hij met zijn nnieuwe speeltje kan doen.

Cargasm
  • Hoonigan Racing Division