Ken Block moet elektrische Audi's spannend gaan maken

Na jaren van sponsoring door het blauwe ovaal heeft Ken Block zich gevoegd bij het merk met de vier ringen. Als ambassadeur van het e-tron-label zal de 53-jarige Amerikaan elektrisch rijden in de spotlights zetten.

Ken Block moet elektrische Audi's spannend gaan maken

Ken Block kennen we natuurlijk vooral van het creëren van veel rook, vuur en herrie met zijn Gymkhana video's. Met de meest uiteenlopende creaties scheurde de goedlachse schoenenverkoper de hele wereld over. De tijden van knallende antilag, vlammende turbo's en brullende 1500 pk V8-blokken is echter voorgoed voorbij. Vandaag heeft Audi een partnerschap aangekondigd met de extreme sports fanaat. Na tien jaar onder de vlag van Ford komt Block naar eigen zeggen terug bij het merk waar het allemaal mee begon.

Sport quattro

Na bijna veertig jaar is het cirkeltje voor Ken rond. Volgens hem is Audi het merk dat zijn passie voor de motorsport ontketende met de brute Group B Sport quattro S1. De campagne i het WRC en de recordruns op Pikes Peak maakten een grote indruk op de Amerikaan:

"Audi is het merk dat mijn vurige passie voor de motorsport aanstak. Ik verheug me enorm op het starten van dit nieuwe hoofdstuk. Samen zullen we innovatieve projecten ontwikkelen en de grenzen van elektrische mobiliteit verleggen."

Ken liet de kans dan ook niet liggen om een potje te sturen met de oude rallylegende. Daar bleef het niet bij: Ook de iconische V8 DTM en de e-tron Vision Gran Turismo werd even uitgelaten door Kenny from the Block.

e-tron

Maar om die historische vuurspuwers draaide het persmomentje natuurlijk niet. Audi was vooral benieuwd naar Block's mening over de eerste EV van het merk, de RS e-tron GT. Ken was uiteraard bijzonder positief:

"De Audi RS e-tron GT verraste me echt. Het ontwerp is uitzonderlijke met een geweldige aandacht voor detail en perfecte afwerking. De rijervaring is fantastisch: de auto is ongelooflijk snel en stuurt heel goed. Het zwaartepunt is heel laag dus je kunt snel van richting veranderen."

Petrolhead met accudrang

Het toch vrij onzuinige en milieubelastende verleden van de rally- en stuntrijder is Audi niet ontgaan. In het persbericht zeggen ze echter dat Mr. Block zijn benzineverslaving 'opnieuw aan het evalueren' is. Dat zou hij onder andere bewezen hebben met een deelname aan de Dakar rally met een elektrisch prototype en zijn overwinning bij de eerste race van Projekt E, een elektrische rallycross klasse.

Block is dus volledig om. Hij wil met behulp van Audi en de accu de wereld een betere plek maken: "Elektrische mobiliteit is de toekomst. Ik zie de elektrische auto als een sprong voorwaarts voor ons als samenleving om iets te creëren dat niet alleen emissies vermindert maar hopelijk ook de planeet een betere plek maakt."

Geluid boeit niet

Het ouderwetse geluid van zijn rallywagens zal Ken naar eigen zeggen niet missen. EV's zijn immers veel sneller en zijn kinderen geven al niets om geluid. Fluisterstil en razendsnel is dus de toekomst:

"Het gaat ook om prestaties. Ik hou van alles waar ik sneller van ga. Elektrische auto's kunnen dat doen. En wat het geluid betreft, ik heb kinderen die daar niets om geven. Ze denken dat het geluid van elektrische auto's net zo cool is als dat van verbrandingsmotoren."

Waarvan akte, Ken. Zet je je nieuwe rally Subaru dan ook meteen even bij het vuil?