Euro-NCAP gaat fabrikanten aansporen fysieke knoppen te gebruiken

De crashtestorganisatie opent de aanval op het overmatige gebruike van touchschreens in moderne auto's. Vanaf 2026 zullen auto's zonder fysieke knoppen de gewilde vijfsterrenscore niet meer kunnen krijgen.

Euro-NCAP gaat fabrikanten aansporen fysieke knoppen te gebruiken

Het moet afgelopen zijn met de eindeloze vlaktes aan touchscreens in moderne auto's. Althans, dat is de mening van Europese veiligheidsautoriteit Euro-NCAP.

De crashtesters zijn een campagne gestart tegen het overmatig gebruik van schermen en capacitieve knoppen in het interieur. Het gebrek aan fysieke knoppen heeft volgens de organisatie immers een negatieve impact op de veiligheid.

Oorlogsverklaring

De agressieve opmars van touchscreens is te wijten aan de wens van fabrikanten om zo geavanceerd en innovatief mogelijk over te komen. Daarnaast is het verstoppen van allerlei functies in menu's en submenu's op een enkel scherm veel goedkoper dan het produceren van een dashboard vol knoppen. Bovendien kan de functionaliteit van het scherm via online updates eenvoudig aangepast worden.

Al die argumenten zijn bij de Euro-NCAP echter aan dovemansoren gericht. Tegenover Hagerty verklaarde hoofd strategische ontwikkeling Matthew Avery dat zijn organisatie de oorlog verklaard heeft aan het overmatig gebruik van touchscreens:

"Het overmatig gebruik van touchscreens is een probleem in de gehele industrie. Vrijwel iedere autobouwer verplaatst belangrijke functies naar centrale touchscreens, waardoor bestuurders verplicht worden hun ogen van de weg te halen en het risico lopen om door afleiding een crash door te maken."

"Nieuwe Euro-NCAP tests voor 2026 zullen fabrikanten aanmoedigen om losse, fysieke knoppen voor basisfuncties te gebruiken die op een intuïtieve manier te bedienen zijn, waardoor de tijd dat je ogen van de weg afgewend zijn beperkt wordt en de veiligheid vergroot wordt."

De juiste richting

Euro-NCAP's nieuwe test zal verplicht stellen dat functies zoals de knipperlichten, alarmlichten, ruitenwissers, en noodfuncties verplicht bediend moeten worden door fysiek knoppen en schakelaars. Is dat niet het geval, dan krijgt dat model gegarandeerd geen vijfsterrenscore op de eindbeoordeling.

De lijst met verplichte functies geeft de fabrikanten echter nog bijzonder veel ruimte om functies in touchscreens te proppen. Vrijwel alle door de Euro-NCAP aangekaarte zaken worden immers al bediend met fysieke knoppen. De meeste merken zullen er dus maar weinig last van gaan krijgen.

Toch is de campagne van de veiligheidswaakhond een goede stap in de juiste richting. Nu steeds meer fabrikanten na slechte reviews teruggrijpen op fysiek knoppen zal Euro-NCAP's oorlogsverklaring wellicht helpen de smartphone-transformatie van moderne auto's af te remmen.

Nieuws
  • Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Tesla