BMW: 'Dashboards vol gigantische schermen gaan verdwijnen'

Een interieur vol veredelde tablets zal binnen afzienbare tijd hopeloos ouderwets zijn. Althans, dat is de lezing van BMW CEO Oliver Zipse. De Duitser wil de gigaschermen gaan vervangen met enorme heads-up displays.

BMW: 'Dashboards vol gigantische schermen gaan verdwijnen'

Moderne auto's hebben een enorme suite aan elektronische speeltjes aan boord. Al die systemen worden weergegeven op een flinke batterij aan schermen, van Tesla's dikke tablet tot het extreme MBUX Hyperscreen van Mercedes.

Alles zien en bedienen via een scherm is lekker hip en modern, maar volgens BMW CEO Oliver Zipse zal die hype van relatief korte duur zijn. Een interieur vol schermen zal binnen 10 jaar immers hopeloos ouderwets zijn.

Neue HUD

Zipse leverde zijn commentaar bij de presentatie van de i Vision Dee op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De concept car geeft een voorproefje van de nieuwe, volledig elektrische Neue Klasse-modellijn van BMW.

Een van de belangrijkste innovaties van het model is het totale gebrek aan schermen in het interieur. Alle informatie wordt namelijk weergegeven op een heads-up display die de gehele voorruit in beslag neemt.

10 jaar

De ontwikkeling van een dergelijk HUD-systeem is volgens Zipse cruciaal. De traditionele schermen vormen immers een flinke afleiding voor bestuurders, waardoor de veiligheid in het geding komt.

Een auto die niet te bedienen is zonder dat de bestuurder naar beneden moet kijken is volgens Zipse op de verkeerde weg. De Duitser is ervan overtuigd dat de huidige schermen over een jaar of tien verdwenen zullen zijn, al dan niet door ingrijpen van overheden:

"We denken dat het een grote fout is als je naar beneden moet kijken om je auto te bedienen. Met onze technologie kan iedereen dezelfde informatie zien, zelfs de mensen achterin. We zijn er absoluut van overtuigd dat traditionele schermen zullen verdwijnen. Over 10 jaar is dat allemaal weg."

Techniek
  • Mercedes-Benz, BMW