Teslarijder verliest controle op snelweg nadat scherm bevriest

Een man uit Zuid-Californië kreeg een nare verrassing terwijl hij onderweg was met zijn Tesla Model 3. Het infotainmentsysteem, alle bedieningsknoppen en het gaspedaal weigerden opeens dienst. De Tesla zat hierdoor vast op 133 kilometer per uur.

Teslarijder verliest controle op snelweg nadat scherm bevriest

EV's zitten per definitie bomvol met computers en regeleenheden. Daar kun je indrukwekkende dingen mee doen, maar het kan uiteraard ook helemaal verkeerd uitpakken. Voor Javier Rodriguez uit Irvine, Californië was dat laatste helaas het geval.

Tijdens een rit met zijn Tesla Model 3 verloor hij namelijk gedeeltelijk de controle over zijn bolide. het infotainmentsysteem bevroor plotseling en de auto kwam klem te zitten op 83 mijl per uur (133 kilometer per uur).

83 mph

Terwijl de auto heet begon te worden en begon te stinken merkte Rodriguez dat meer en meer functies begonnen uit te vallen. Naast alle knoppen en schakelaars ging zelfs het gaspedaal met vervroegd pensioen. Ondertussen bleef de auto onverstoord doorrijden op de eerder ingestelde snelheid. Het was helaas net te langzaam om terug naar de toekomst te gaan.

De remmen waren gelukkig nog wel bereid mee te werken, maar Rodriguez vond het te eng om teveel te vertragen, aangezien hij geen controle meer had over het gaspedaal. Hij liep daarmee het risico op een kop-staart botsing. Uiteindelijk wist hij de auto alsnog naar de vluchtstrook te dirigeren, maar niet voordat hij het incident gefilmd had.

Slechte communicatie

Rodriguez' Model 3 werd afgesleept en vond uiteindelijk zijn weg terug naar Tesla. Daar werd een bijzondere diagnose gesteld. Volgens Tesla was er sprake van "slechte communicatie tussen de klep van de laadpoort waardoor het stroom conversie systeem zich uitschakelde om de componenten aan boord tijdens de rit te beschermen."

Wat dat precies betekent durven we niet te zeggen. Javier Rodriguez is dan ook niet tevreden met de uitleg, zo verklaarde hij tegenover ABC7 News:

"Ik heb meer uitleg nodig. Ik rij op de snelweg en dit gebeurt met 83 mijl per uur. Iedereen probeert te zeggen 'Nou we hebben het opgelost. We hebben het opgelost', maar ik heb een verklaring nodig."

Het verhaal krijgt mogelijk dus nog een staartje. Tesla heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Mr. Rodriguez. Gezien de Amerikaanse voorliefde voor rechtszaken zijn ze waarschijnlijk nog lang niet af van de geschrokken Model 3-rijder.

Elektrisch
  • Tesla
  • ABC7 News