Japanse merken: touchscreens zijn stom

De laatste jaren zijn in veel auto's de bedieningselementen langzamerhand overgeschakeld naar touchscreens. In Japan begint nu een tegenbeweging: knopjes. Na Mazda gaat nu ook Honda een stap terug in de tijd met knoppen in plaats van voelsprieten.

Honda Jazz

Onder leiding van de Duitse premiummerken is de afgelopen decennia de oorlog verklaard aan knopjes in het interieur van de auto. Alles moest eerst na de iDrive, en vervolgens naar het touchscreen. Dat dat voor veel mensen helemaal niet handig is, en dat je daardoor je auto niet meer op de tast kunt bedienen maakte niet uit: dood aan de knoppen. Elon Musk ging nog een stap verder en deed álle bediening in het scherm van de Tesla Model 3.

Anderhalf jaar terug maakte Mazda echter de omslag door in de Mazda3 geen touchscreen te installeren. Daar zit een centrale 'iDrive' (ja, zo heet ie alleen bij BMW, maar iedereen weet wat het is) in de middenconsole. Verder zijn er een paar grote knoppen op het dashboard te vinden die je makkelijk kunt beetpakken.

Honda

Ook Honda sluit zich nu aan bij het verzet. In de nieuwe Jazz is de airco weer gewoon 'ouderwets met knopjes uitgevoerd. Zo hoef je niet te kijken in welk menu je zit voordat je eerst de muziek uitzet, vervolgens de navigatie uitschakelt en daarna pas de verwarming omhoog kunt zetten. De bediening zit altijd op dezelfde plaats. Hulde voor de Japanners. Het interieur van de auto hoeft niet helemaal clean te zijn, het moet de machine kunnen bedienen.

Volgens Honda komt het omdat de klanten het willen. No shit Sherlock, mensen willen hun auto bedienen, niet naar een scherm kijken en vervolgens tegen een paal aan botsen.

Het is te hopen dat meer fabrikanten deze trend gaan volgen, want zo lang auto's zichzelf niet kunnen besturen is het wel fijn als de automobilist gewoon naar de weg kan kijken. Oh ja, en installeer voortaan dan ook meteen Android Auto en Apple Carplay in alle auto's zodat de touchscreens de telefoon kunnen overnemen. Want dat is wél handig.