Nieuwe Mazda3 doet het lekker anders

Mazda heeft de 3 in een nieuwe jas gestoken. De auto, die gelijktijdig als sedan en hatchback is onthuld, oogt met zijn hoge en ronde plaatwerk uniek. Daarnaast is het de eerste Mazda met de revolutionaire Skyactiv-X-motor.

De nieuwe 3 wordt geleverd met de bekende 2.0 Skyactiv-G of de 1.8 Skyactiv-D-motor. De importeur laat de 1.5 benzinemotor voor Nederland links liggen. De SkyActiv-X SPCCI-motor (Spark Plug Controlled Compression Ignition) komt in een later stadium. De motor is altijd gekoppeld aan Mazda's M Hybrid-systeem.

Voor het uiterlijk focussen we even op de hatchback, aangezien dat model het relevantst is voor onze markt. Naast de bekende scherpe snoet zien we een raampartij die ver naar voren ligt. Dit komt omdat het - ietwat kort ogende - achterportier aan het einde een flinke knik omhoog maakt. Sowieso zijn de portieren erg hoog opgetrokken, met slechts een burka-achtige glasspleet om doorheen te kijken. De C-stijl loopt heel rond af tot aan de achterlichten, waarbij de carrosserielijn dieper ligt dan het centrale deel van het dak, dat in een zwartgekleurde spoiler uitmondt. Heel apart, maar wel lekker anders. Mensen die zich de eerste generatie Seat León nog voor de geest kunnen halen zullen overeenkomsten zien.

De sedan is een stuk langer dan de hatchback: respectievelijk zijn ze 4.662 en 4.459 millimeter lang. De motoren zijn gekoppeld aan een handbak of automaat, beide met zes verzetten. Mazda zelf omschrijft de 3 als volgt: 'Dit model beschikt als eerste over een doorontwikkelde variant van de Kodo designtaal, die de kern van de Japanse esthetiek verkent en streeft naar een elegante en verfijnde styling.'