Mazda toont opgefriste 3, met extra Jinba Ittai

Konichiwa, kaaskoppen! Mazda, het sympathiekste automerk van Hiroshima, heeft zojuist zijn Mazda3 ge-update. Waarom dit noemenswaardig is?

Ook al is het een relatief klein automerk (landgenoot Honda verkoopt op jaarbasis 4 keer meer auto's, en Toyota zelfs een factor 7 meer), Mazda is heerlijk tegendraads, eigenzinnig, en met zijn relatief beperkte middelen bijzonder innovatief. Mazda doet niet aan downsizing, maar perfectioneert de atmosferische motor, het bespaart op een betaalbare wijze gewicht, en benadert in het algemeen technische uitdagingen op een geheel eigen manier.

Deze eigen koers, in combinatie met een productdesign dat lekker op het oog ligt, zorgt ervoor dat Mazda in Europa momenteel on a roll is, en zeker ook in Nederland. In 2015 was Mazda hier het sterkst stijgende top 20-merk, met 39% meer verkopen ten opzichte van 2014 en een marktaandeel van 2,6%. Dat is wel eens minder geweest.

Mazda heeft er een handje van om in het design van zijn producten tamelijk esoterische Japanse termen te betrekken: zo worden de modellen de laatste jaren volgens een Kodo-designtaal gemaakt, en moet de 3 je de Jinba Ittai-sensatie geven, wat zoveel betekent als 'ruiter-en-paard-zijn-één'.  Prachtig.

De huidige Mazda3 werd in 2013 gelanceerd, dus een feestlift zou tamelijk rap zijn. Wat we hier te zien krijgen is echter geen facelift (uiterlijke wijzigingen zien we niet), maar een 'product-update'. Het tamelijk briljant klinkende G-Vectoring Control (GVC) wordt toegevoegd, het HUD wordt ietwat verfijnd, en met name de dieselmotoren zijn stiller geworden, zo meldt Mazda Nederland ons. Qua uiterlijk kan de 3 nog wel even mee wat Mazda betreft, dus op korte termijn is geen facelift gepland.

Vandaag wordt hij in Japan geïntroduceerd, vanaf december dit jaar staat de ge-update Mazda3 bij de Nederlandse dealer. De Japanse C-segmenter komt er als sedan (koopt niemand hier) en hatchback (koopt iedereen hier), met een keur aan ongeblazen benzinemotoren en turbodiesels: voor mensen zonder haast is er de SKYACTIV-G 1.5 (100 PS) en de SKYACTIV-D 1.5 (105 PS). Voor mensen die iets meer gasrespons willen legt Mazda een SKYACTIV-G 2.0 (120 PS of 165 PS) danwel SKYACTIV-D 2.2 (150 PS) in het vooronder. Jazeker, een 2.2 diesel in een nieuwe kleine hatchback, het kan anno 2016 nog gewoon. Downsizing is niet strikt noodzakelijk, zo bewijst Mazda.

Het was nog niet 100% zeker, maar Mazda Nederland bevestigt aan Autobahn dat het merk in september definitief niet op de autoslaon van Parijs staat. De reden is dezelfde als die van Ford: 'we hebben even niets nieuws te tonen, dus besparen ons de kosten dit keer.'

Enfin, alleen nog even een nieuwe Mazda3 MPS en een RX-9 lanceren, en jullie modellengamma is af, Japanse kameraden.