De 10 lelijkste auto's op de Nederlandse markt

6. Toyota bZ4X / Subaru Solterra

Als het saaiere broertje van Lexus zou je van Toyota kunnen verwachten dat de ontwerpen een stuk behoudender zijn. Bij het afbouwen van de bZ4X was het merk echter zo terughoudend dat het het niet aandurfde om de voorspatborden te spuiten. Het naakte paneel dient ongetwijfeld om de elektrische crossover een stoer terreinwagen-imago mee te geven, maar geeft vooral de indruk dat de auto niet afgemaakt is.

De rest van het ontwerp maakt als milde Lexus-kloon doe flinke fout niet bepaald goed. De blik in de koplampen van de bZ4X lijkt aan te geven dat de auto daar zelf ook niet zo blij mee is.

7. Jeep Renegade

Sommige auto's zijn niet lelijk door wat ze wél zijn, maar vooral door wat ze niet zijn. De Jeep Renegade is daar een goed voorbeeld van. Het compacte crossovertje probeert heel erg hard een bonkige SUV te zijn, net zoals zijn grote broers, maar kan niet verhullen dat -ie onderhuids gewoon een Fiat 500X is.

Het resultaat is een flinke vierkante neus op een nogal smal en iel ogende wagentje. Tel daar de bijzonder klein ogende wielen bij op en je hebt een tragisch uitziend boodschappenwagentje met een Napoleon-complex.

8. Lynk & Co 01

Oke, dit is eigenlijk een beetje valsspelen. De Lynk & Co 01 is namelijk niet te koop in Nederland. De deelauto van Volvo/Geely kun je alleen krijgen via een abonnement. Om de een of andere reden betekent dat echter ook dat je met een verschrikkelijk lelijke auto opgescheept moet worden.

Lynk & Co is namelijk meegegaan in de vreemde trend om de daytime running lights te splitsen van de koplampen. In basis is daar niets mis mee, maar de uitwerking laat te wensen over. Door de DRL's als de 'ogen' van het ontwerp neer te zetten krijgt de auto namelijk twee 'gezichten'. De reguliere koplampen zijn deels verstopt met verduisterde lenzen, maar zodra het donker wordt komt Two-Face tevoorschijn.

Om de een of andere reden hebben de Chinese overlords van Volvo besloten dat juist dit het nieuwe familiegezicht wordt. Naast de modellen van Lynk & Co heeft het concern namelijk ook de volledig elektrische Zeekr modellen gelanceerd. Afgelopen zomer kwam het merk naar Nederland met de fantasievol genaamde 001. Helaas is er dus nog veel meer visuele verontreiniging onderweg.

9. Maserati Grecale

Maserati blijft een vreemd geval. Aan de ene kant wordt heeft illustere merk de status van ultieme exclusiviteit en smaak, een Ferrari voor de fijnproever. Aan de andere kant verkopen de Italianen slecht in elkaar geknalde sedans en crossovers vol haastig bij elkaar gezochte Chrysler en Fiat-onderdelen. Na een relatief goede periode onder de vleugels van Ferrari met spraakmakende auto's als de Quattroporte V en GranTurismo zit Maserati weer in een Biturbo-fase.

Het ergste voorbeeld van het ritueel slacht van het merk is de compacte Grecale. De crossover is weinig meer dan een Alfa Romeo Stelvio met een Leatherface-achtig Maserati masker op. Het eindresultaat is een gedateerde, Koreaans aandoende bolide met een domme uitdrukking op zijn snuit. Maserati-onwaardig, lijkt ons zo. Als klap op de vuurpijl kun je de auto zelfs krijgen met een viercilinder hybride aandrijflijn. Het is de eerste Maserati viercilinder sinds 1963.

10. Peugeot E-3008

De trend van coupe-suv's met enorme grilles zet onverminderd door met de nieuwe Peugeot E-3008. De auto lijkt met zijn grille een bek als een scheermes te hebben, maar vanwege de elektrische aandrijflijn is die kaasschaaf volledig voor de sier. Aan weerszijden van de 'grille' vinden we de koplampen en interessant vormgegeven DRL's. Het lijkt wel alsof een bepaald X-Men karakter geprobeerd heeft de ogen van Peugeot uit te steken.

De inmiddels gebruikelijke 'fastback-coupe-SUV' lijnen worden aangevuld met een pyramide-achtige behandeling van de kont. Het aparte lijnenspel wekt de suggestie dat de Pug iets te hard achteruit tegen een muurtje gerold is. Gezien de reputatie van Peugeot-rijders wellicht niet zo vreemd. Als kers op de taart vinden we op deze GT-versie een set wielen die recht van een conceptcar uit 1992 lijken te komen. En dan niet van een goede.

Al met al is het een prima terugkeer naar Peugeot's roots als producent van verschrikkingen met een grote muil.

Bonus: BMW 5/i5 (G60)

In een lijst vol crossovers en aanverwanten konden we het niet laten om toch even een traditionele sedan toe te voegen. De G60-generatie BMW 5-serie is misschien niet per se een gruwelijk lelijke auto, maar toch vinden we het apparaat ronduit aanstootgevend. BMW's gamma zit vol met gefaalde genetische experimenten zoals de 2-serie Gran Coupe, iX en de nieuwe 7-serie, maar geen van die wancreaties heeft gedaan wat de G60 gelukt is: de identiteit van het merk volledig verliezen.

De G60 is met name schuin van achteren en van opzij namelijk niet te herkennen als een BMW. Een ster op de kont zou eigenlijk veel beter staan. Het model lijkt wel een alternatieve facelift voor de W212 E-klasse. Het feit dat BMW zo hard probeerde een nieuwe 5-serie te tekenen maar er een E-klasse uit kwam is nog veel zorgelijker dan alle vreemde grilles en hoeken van modellen als de XM.

Algemeen
  • BMW, Mercedes-Benz, Lexus, Stellantis, Volkswagen, Toyota, Jeep, Lynk & Co.