Dit is de lelijkste Abarth ooit

Het is tegenwoordig bijna een prestatie om een bijzonder lelijke auto te maken. Toch is het Abarth gelukt met de onooglijke Fastback.

Dit is de lelijkste Abarth ooit

De 'SUV-coupe' is een van de meest duivelse uitvindingen van de afgelopen jaren. De combinatie tussen de sportiviteit en stijl van een coupe en de 'bruikbaarheid' en stoerheid van een SUV resulteert vrijwel altijd in een auto die géén van die eigenschappen heeft.

Het wordt nog veel erger als de fabrikant de vermeende sportiviteit doordraaft met een 'performance'-model en een beroep doet op historie. Roemruchte Italiaanse tuner Abarth heeft dat horrorscenario helaas tot in de puntjes uitgevoerd.

Ongelukkig misbaksel

Het submerk van Fiat heeft zich namelijk vergrepen aan de Fastback, een compacte SUV-coupe van de Braziliaanse divisie. De Fastback is de coupe-variant van de Pulse, een Seat Arona-achtige 'normale' crossover.

Het resultaat is een van de meest ongelukkig ogende misbaksels ooit. Met een beluga-daklijn, bonkinge neus en minuscule wielen wekt de Fastback vooral medelijden op.

FlexPoison

De Abarth Fastback is onderhuids flink gewijzigd. In plaats van de standaard T200 eenliter driecilinder turbo met 130 pk heeft de straatracer een heuse vierpitter met 180 pk onder de kap. De motor luistert naar de naam Turbo 270, wat gek genoeg een referentie aan het maximumkoppel is.

Zoals in Brazilië gebruikelijk is kan de 'Flex'-motor ook op E85 lopen, waardoor je er zomaar vijf pk bij krijgt. Met een druk op de Poison-knop wordt het 4,5 meter lange, 1300 kilo zware wagentje pas echt giftig.

Niet voor Europa

Net als zijn Fiat-broertje zullen we de Abarth Fastback gelukkig niet aan onze kant van de grote plas gaan zien. De verschrikking blijft behouden voor de Zuid-Amerikaanse markt.

Gezien de populariteit van SUV-coupes op het oude continent zouden we er echter niet raar van opkijken als Fiat in de toekomst een afgeleide van het ontwerp aan zou bieden in Europa.

Algemeen
  • Stellantis Media