Alfa Romeo Stelvio is je persoonlijke zomerfestival [RIJTEST]

De Alfa Romeo Stelvio is alweer een tijdje op de markt en dus vonden de Italianen het tijd voor wat kleine tweaks aan de auto. Zo is er een nieuw infotainment systeem en zijn de bestuurdershulpjes geavanceerder geworden. Leuk, maar die waren al prima in orde.

Alfa Romeo Stelvio

Van alle landen in de wereld is er maar een land waar ontwerpers begrijpen hoe ze auto's moeten tekenen. Waar elke autofabrikant een hork van een SUV weet te produceren, lukt het de Italianen om ze er daadwerkelijk goed uit te laten zien. De Lamborghini Urus ziet er beter uit dan zijn broers van Audi, de Maserati Levante kan je bekijken zonder dat er gaten in je contactlenzen schroeien, maar er is één mooiste SUV en die komt ook uit Italië. Uiteraard hebben we het over de Alfa Romeo Stelvio. Het is de ontwerpers in Milaan gelukt om de auto er compact uit te laten zien ondanks het feit dat het een joekel van een sports utility vehicle is.

We rijden de versie met de tweeliter viercilinder. De motor produceert 280 pk en 400 Nm koppel, prima prestaties om mee voor de dag te komen. Hij krijgt het ook voor elkaar om behoorlijk zuinig te rijden. Daarbij helpt het dat we tegenwoordig nergens meer sneller mogen rijden dan 100 kilometer per uur. Maar toch is bijna 1 op 20 op de snelweg wel erg indrukwekkend te noemen in zo'n groot monster.

Coronafestival

We rijden de Alfa tijdens het hoogtepunt van de lockdown in Nederland. De wegen zijn vrij leeg en de benzine is goedkoop. Ideaal om ongestoord kilometers te maken, maar jammer dat er nergens een uitspanning is om even tot rust te komen. Dan ontdekken we echter het audiosysteem van de Stelvio. Het systeem is niet voorzien van chique merkjes van een externe leverancier en ook in de prijslijst komen we geen extra opties op het gebied van geluid tegen. Het is dus gewoon standaard, en het is fenomenaal. Deze zomer moeten we de technofestivals missen en dus zijn we aangewezen op de streams van Amelie Lens en Charlotte de Witte.

Ons advies: luister ze in de Alfa. Het is alsof je met je persoonlijke Maassilo of Westergasfabriek op pad bent. Het geluid kan hard, HARD. Maar het overstuurt niet en pas bij extreem hoge volumes gaat de hele auto meetrillen. Met oordoppen in -ja, dit hebben we echt geprobeerd- voelt de bas alsof je op een festival staat. Spaatje blauw of Red Bull erbij om het gevoel (bijna) compleet te maken. Laat de rest maar achterwege.

Interieur

De vernieuwde Stelvio heeft vooral aan de binnenkant verbeteringen ondergaan. Het interieur was niet lelijk, maar het was een beetje net niet. Nu is het stuurwiel helemaal met leer bekleed en ook de pook van de automaat heeft een stukje koeienhuid gekregen. Het scherm van het infotainment is een paar inch gegroeid en is nu een touchscreen. handig voor degenen die dat echt willen, maar gelukkig heeft Alfa de draaiknop in het midden ook laten zitten. Daarnaast zit ook nog steeds de draaiknop voor het volume. Geen gedoe dus met gestures en getyp op een 8,8 inch touchscreen dat door een hobbeltje altijd net een andere functie selecteert dan jij wilt hebben.

Alfa heeft ook een vakje voor de mobiele telefoon toegevoegd. Daar ligt hij veilig en binnen handbereik, maar hij wordt ook draadloos bijgevuld met stroom. Verder is hij ook meteen aangesloten op de auto, dus de Android Auto-/Apple Carplay-gebruikers kunnen hun toestel bedienen via het scherm (en de draaiknop). Dat systeem werkt extreem simpel.

ADAS

Alfa Romeo is erg rots op alle advanced driver aid systems die ze hebben geüpdatet. Vanaf nu houdt de Stelvio niet alleen vanzelf afstand tot de voorganger, maar kleurt hij vanzelf binnen de lijntjes van de snelweg (level 2). Makkelijk tijdens lange ritten, of in de file. Dan neemt de auto het hele start/stopgebeuren over. Er zijn uiteraard ook allerlei veiligheidsvernieuwingen in de auto gepropt. Die hebben we toch even niet uitgetest, maar wat wel opviel is dat de dodehoekassistent ook oplet bij het achteruit uitparkeren. De auto geeft ruim op tijd een waarschuwing dat er een fietser rijdt als je achteruit een parkeervak uitkomt. Wellicht maakt het u lui, maar het is toch handig om even een signaaltje te krijgen.

Overigens hebben we ook een probleem opgemerkt bij het achteruit parkeren. Als de achteruit ingeschakeld wordt, draait de rechterspiegel niet omlaag. Hoe kan het dat alleen Mercedes dat idee in zijn auto's heeft ingebouwd? Het is juist zo handig om de rechter achtervelg niet tegen de trottoirband te rijden.

Rijden

Goed, dan is het tijd om echt te gaan rijden. Dat is in het nieuwe modeljaar eigenlijk niet veranderd ten opzichte van de voorganger. De Veloce-sportstoelen van ons testexemplaar grijpen je goed vast en zijn in allerlei standen te verstellen zodat een goede zit makkelijkgevonden is. De dubbele wishbone-ophanging voor en multilink achter zorgt voor goede wegligging. De 280 pk komt via alle vier de wielen op de weg en ook dat lukt feilloos. Mag ook wel, de Quadrifoglio-versie moet het ook kunnen met een 'Ferrari'-V6 die 510 pk op het asfalt wil overbrengen.

Maar ook zonder die enorme V6 is de Stelvio een prima reisgenoot. Wellicht nog wel beter, want het is allemaal erg comfortabel. Zonder suf te worden, maar we zouden zo in één ruk naar Bari of dieper in de hak van de laars van Italië willen doorrijden. Met een urenlange mix van Amelie Lens erbij.

Misschien ook voor jou:
Dik doen. Dit is de Alfa Romeo Stelvio First Edition
Algemeen
  • Alfa Romeo