F1-teams gaan allemaal een vrouwelijke coureur adopteren

In een poging F1 Academy meer cachet te geven heeft de Formule 1 de hulp van de teams ingeschakeld. Voor het tweede seizoen van de vrouwenserie zal elk team één coureur gaan adopteren.

F1-teams gaan allemaal een vrouwelijke coureur adopteren

Sinds het in elkaar storten van de controversiële W Series rommelt de Formule 1 wat aan met een eigen opleidingsklasse voor vrouwelijk talent. De F1 Academy zou gericht zijn op het ondersteunen van jonge vrouwelijke coureurs bij de overstap van de kartsport naar de autosport.

In de praktijk is de serie net als zijn voorganger gevuld met veel oudere coureurs die al een weinig indrukwekkende carrière achter de rug hebben. Het grootste nadeel is echter de bizarre kalender met races die tijdens F1 Grand Prix op andere circuits plaatsvinden, en het totale gebrek aan live-uitzendingen.

Grote plannen

De F1 lijkt het eerste seizoen van de Academy bijzonder voorzichtig aangepakt te hebben, maar volgens CEO Stefano 'Show' Domenicali komt daar volgend jaar verandering in.

De serie zal in 2024 namelijk bij enkele races in het voorprogramma van Grand Prix opgenomen gaan worden. Vermoedelijk zullen de races dan ook te zien zijn op streamingsdienst F1 TV. Zo wordt de bij het grote publiek totaal onbekende kampioenschap eindelijk in het zonnetje gezet.

Adoptieprogramma

Het naar voren halen van F1 Academy is volgens het management echter niet genoeg. De klasse heeft een groter publiciteitsmomentje en meer binding met de F1 nodig om echt op te vallen.

In een poging het imago van de serie op te vijzelen heeft Domenicali de zittende F1-teams overgehaald elk één coureur te adopteren via een sponsorprogramma. De gesteunde coureur krijgt bovendien de beschikking over een bolide uitgedost in de kleuren van haar sponsor.

Ordinaire sponsordeals

Het F1 Academy-veld bestaat uit vijf teams met elk drie auto's. Dat betekent uiteraard dat vijf van de vijftien dames geen ondersteuning van een F1-team zullen gaan krijgen. De overgebleven coureurs krijgen volgens de organisatie een 'andere partner' aangewezen.

Twee van de tien posities zijn in ieder geval al vergeven: Rodin Carlin-coureur Abbi Pulling is al lid van het Alpine Affiliates-programma, terwijl ART Grand Prix-coureur Lena Bühler onderdeel is van de Sauber Academy. De keuzes van Mercedes, Red Bull, Ferrari, McLaren, William, Aston Martin en AlphaTauri is nog niet bekendgemaakt.

Let wel: de ondersteuning beperkt zich tot een sponsordeal. Een stel Red Bull-logo's op de auto en overall betekent niet dat die coureur daadwerkelijk onderdeel is van de Red Bull Driver Academy. De hoop vanuit de F1 Academy is dat de teams de dames alsnog in hun opleidingsprogramma's op zullen gaan nemen.

Formule 1
  • F1 Academy