Domenicali vindt dat Max Verstappen niet zo moet zeuren over showgehalte F1

De F1 CEO heeft vinnig gereageerd op het aanhoudende commentaar op de nieuwe gimmicks die geïntroduceerd worden in de sport. De hevige kritiek op de Sprint en rijdersparade van mannen zoals Max Verstappen ziet Stefano het liefst verdwijnen.

Domenicali vindt dat Max Verstappen niet zo moeten zeuren over showgehalte F1

Na de overname door Amerikaans mediaconglomeraat Liberty Media is de Formule 1 een compleet nieuwe richting ingegaan. De meer open en commerciële insteek heeft de populariteit en de zichtbaarheid van de sport enorm vergroot, waardoor de waarde op recordhoogte gekomen is. Inmiddels heeft de top van de F1 echter het plafond bereikt met de sport zoals hij was voor de overname.

In een poging toch steeds meer dollars uit de F1 te persen zijn Liberty en Formula One Management steeds meer gaan sleutelen aan het Grand Prix weekend en alle randzaken. De grootste voorbeelden hiervan zijn het tot drie keer toe herziene Sprint-weekend en de voor Miami ingevoerde, zeer ongemakkelijke rijderspresentatie met LL Cool J en will.hij.is.

Effe dimmen

Het circus in Miami werd door vrijwel alle coureurs - uitgezonderd Sir Lewis Hamilton - genadeloos afgefakkeld in de media. De storm van kritiek volgde het aanhoudende commentaaar van onder andere Max Verstappen op het continu veranderende Sprint-format. Binnen de Grand Prix Drivers Association lijkt er dan ook steeds meer weerstand te ontstaan tegen de onzinnige regelwijzigingen en pijnlijke lolligheden die de FOM blijft verzinnen om meer (en jongere) kijkers te trekken.

Volgens Formule 1's opperhoofd Stefano Domenicali moet het echter een keer afgelopen zijn met al dat gezeur en geklaag. De Italiaan wil de coureurs niet volledig de mond snoeren, maar vraagt via een omweg toch of ze zich even in willen houden. Tegenover de Daily Mail meent Domenicali dat alle veranderingen alleen maar dienen in het voordeel van de sport en het bedrijf dat Formule 1 heet:

"Ik wil geen maatschappij waarin mensen niet kunnen zeggen wat ze willen. Maar coureurs moeten zich er soms aan herinneren dat ze onderdeel zijn van een groter plaatje. We hoeven niet egoïstisch te zijn. Ze zijn onderdeel van deze sport en dit bedrijf, en het groeit omdat we groter denken. Soms is het niet makkelijk om uit je comfort zone te stappen, maar we kunnen niet lui of zelfingenomen zijn."

Elke sessie moet scoren

De kritiek op de commercialisering van de sport en het verwateren van het traditionele Grand Prix-weekend doet Stefano eenvoudig van de hand. De F1 CEO belooft de voor en nadelen van het nieuwe Sprint-weekend na het seizoen nog eens nader te bekijken en stelt vast dat niet elk weekend een Sprint zal krijgen. Wel legt hij er nogmaals de nadruk op dat de F1 in dienst staat van de kijkcijfers, en niet de ingenieurs en coureurs:

"We kunnen een paar specifieke punten van het sprint weekend format aan het einde van het seizoen herbeoordelen nadat we het geprobeerd hebben op de bedoelde zes momenten. We zullen ook niet elk weekend een sprint hebben. Maar we hebben een nieuw publiek en we moeten waar voor het geld geven elke sessie, niet iedereen rondjes laten rijden alleen voor de ingenieurs en de coureurs."

Verstappen-exit

In zijn kritiek op alle veranderingen aan het format, de ceremonies en de kalender heeft Max Verstappen meerdere keren geopperd dat hij de sport zal verlaten als het zo doorgaat. Domenicali zit er echter niet mee dat hij mogelijk een van de sterren van de sport vroegtijdig zal verliezen dankzij zijn beleid. Volgens de Italiaan stellen de 'dreigementen' van Verstappen niets voor. Hij is er zeker van dat Max waarschijnlijk langer in de Formule 1 zal blijven dan hij zelf:

"Ik heb de problemen met Max besproken. Hij zei dat hij de van de sport en wat hij doet hield. Hij is een wereldkampioen en vecht voor een derde titel. Hij is geboren in een auto. Ik zou zeggen dat hij waarschijnlijk langer zal blijven dan ik. Het is geen probleem."

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress / Proshots, Red Bull Content Pool