Liberty Media ziet geen lang leven voor Drive To Survive

Liberty Media kopstuk Greg Maffei bereidt zich alvast voor op een leven na DTS. De Netflix show kan volgens de Amerikaan niet eeuwig blijven dienen als promotietool voor de F1. De aankomende Brad Pitt/Lewis Hamilton-film moet uitkomst gaan bieden.

Liberty Media ziet geen lang leven voor Drive To Survive

Sinds de start van de show in 2019 heeft Formula 1: Drive To Survive een enorme impact gehad op de koningsklasse van de autosport. Via Netflix werd een volledig nieuwe veel jongere fanbase bereikt, wat met name tijdens de verder oersaaie lockdown-periodes voor positieve cijfers zorgde.

Ondanks de aanhoudende kritiek gericht op de vaak sterk gedramatiseerde en knullig bij elkaar geplakte afleveringen en een tegenreactie van de meer doorgewinterde, serieuze fans richting de nieuwelingen is en blijft de serie een razend succes voor de sport. Commerciële rechtenhouder Liberty Media plukt er maar al te graag de vruchten van.

DTS 4 ever

Vanwege het succes van DTS zou je mogen verwachten dat Liberty er alles aan zou doen om de show zo lang mogelijk in de lucht te houden. Pas als de melkkoe echt helemaal droog is zal het een keer tijd zijn voor een alternatief. Liberty Media CEO en Andretti Global-hater Greg Maffei kijkt nu echter al veel verder dan Netflix. Volgens de Amerikaan is het onwaarschijnlijk dat Drive To Survive een lang leven beschoren is. Om stagnerende cijfers te voorkomen zal de F1 het fris en hip moeten gaan houden met diverse alternatieven:

"The Simpsons is twintig jaar doorgegaan, maar er zijn niet veel shows die zo lang lopen. Drive To Survive is prachtig, maar we kunnen er niet op blijven bouwen dat Drive To Survive voor eeuwig ons enige promotiemiddel blijft."

"Je moet het vers houden, het spel veranderen. En dat is een van de dingen waarvan ik graag denk dat we gedaan hebben met het team toen we de F1 in kwamen. Credits naar Stefano, wat we recent gedaan hebben met Instagram en TikTok enzovoorts, we houden het vers en anders."

Hollywood

Naast social media en streaming wil Maffei ook op Hollywood-niveau voet aan de grond krijgen met de Formule 1. De aankomende Apple TV+ film met Brad Pitt en Sir Lewis Hamilton wordt door hem naar voren geschoven als een goed voorbeeld. Greg verwacht dat de film een veel groter publiek aan zal spreken dan DTS. De bekendheid van de Netflix-show vindt de Amerikaan uiteindelijk toch wat magertjes:

"Deze film, een beetje zoals Vegas, zal op een heel ander niveau zitten. Hoe groot Drive To Survive ook is bij een hoop mensen over de hele wereld, ga ik nog steeds naar plekken waar mensen zeggen: 'Huh?'. Het publiek is niet zo groot. Het is misschien groot binnen deze groep, maar het is niet zo groot."

"Een Brad Pitt-film met Lewis Hamilton als consultant en met [Jerry] Bruckheimer en met de regisseur van Top Gun: Maverick - we hebben al wat gezien van wat ze zullen gaan doen, en hoe ze deze auto's gaan afbeelden. Ze namen de technologie van Top Gun, en het zal geweldig worden."

Brad Pitt op de grid in Austin.

Toevallig...

Maffei's laconieke uitspraken over Netflix en Drive To Survive komen naar buiten op een opvallend moment. Recent kondigde de Formule 1 namelijk een officieel partnerschap aan met rivaliserende streamingsdienst Paramount+. Vanaf nu zullen de circuits vol komen te hangen met Paramount+ logo's en zullen de Fan Zones volgestouwd worden met merchandise, promotiemateriaal en memorabilia van shows en films die onder de Paramount-paraplu vallen.

De deal is ongetwijfeld niet lekker gevallen bij de directie van het ploeterende Netflix. Wellicht zien we DTS binnenkort wel in een ander vorm terug bij de concurrentie.

Formule 1
  • Netflix, NL Beeld / Proshots, Formula 1