Drive To Survive onder vuur vanwege gebrek aan vrouwen

Het populaire Netflix docudrama heeft opnieuw hevige kritiek te verdure gekregen. Dit keer gaat het echter niet om het gebrek aan realisme, maar een gebrek aan vrouwelijke vertegenwoordiging.

Drive To Survive onder vuur vanwege gebrek aan vrouwen

Sinds het debuut van Drive To Survive in 2019 heeft de show het nodige commentaar te verduren gehad. Het creatieve knip en plakwerk en de creatie van totaal verzonnen rivaliteiten en verhaallijnen zorgde ervoor dat de serie fans en coureurs tegen de borst stootte. Volgens belangengroep Females in Motorsport (FIM) is er echter een veel grote probleem met de Netflix-productie: een chronisch gebrek aan vrouwen.

Vrouwen op de achtergrond

Uit onderzoek van FIM bleek dat in het nieuwste seizoen van DTS slechts zes minuten en zeven seconden een vrouw aan het woord is. Afgezet tegen een totale duur van 6.5 uur komt dat uit op slechts 1.54% van de show.

Die zendtijd werd ook nog eens verdeeld onder zes vrouwen, waaronder journaliste Jennie Gow, Corinna Schumacher en Gertraud Steiner (vrouw van Guenther). De overgrote meerderheid van de door Netflix afgebeelde vrouwen blijft echter op de achtergrond, waar ze vaak in catering, promotie en makeup-werkzaamheden verrichten.

Onzichtbare interviewer

Tegenover de BBC schetste journaliste Claire Cottingham een beeld van de manier waarop DTS met vrouwen omgaat. De Britse komt voor in het nieuwste seizoen tijdens een persconferentie. Cottingham's vraag is duidelijk te horen, maar ze blijft buiten beeld. In plaats daarvan wordt er overgeschakeld naar een mannelijke journalist:

"Ik vraag iets aan aan een coureur in de serie en ze tonen mijn gezicht niet, ze tonen een mannelijke journalist. Ik heb zeker gemerkt dat er maar een paar vrouwen zijn. Het is iets waar aan gewerkt moet worden. Tenzij vrouwen zien dat ze betrokken kunnen raken, kunnen ze niet weten dat ze betrokken kunnen raken."

Tijd voor verandering

Recentelijk aangesteld F1 Academy-hoofd Susie Wolff was ook erg geschrokken van de cijfers gepresenteerd door FIM. De Britse roept op tot verandering:

"Ik zag een angstaanjagende quote dat als je Drive To Survive kijkt, ik denk dat het 1.8% van de schermtijd is waarbij vrouwen te zien zijn. Hoe zou een jonge meid, die acht is, en misschien van de F1 houdt, hoe kan zij zich voorstellen om de paddock in te komen als ze niet eens participatie of vrouwen die werken in de paddock kan zien?"

"We kunnen heel snel de verandering creëren waar ze in geloven. Ze kunnen denken dat er misschien een kans voor ze is."

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress