Het is inmiddels twee seizoenen geleden dat de Formule 1 een extra race op de zaterdag introduceerde. Onder de toenmalige naam 'Sprint-Qualifying' werd een spannende mix van kwalificatie en sprint race beloofd. Het uiteindelijke resultaat liet echter te wensen over.
Door de zeer beperkte puntentelling en het feit dat de volgorde bij de finish de grid voor de Grand Prix bepaalde nam niemand onnodige risico's. Het gehoopte spektakel bleef daardoor uit.
Formula One Management sleutelde uit alle macht aan het format door de puntentelling uit te breiden en pole position toe te kennen aan de snelste man op de vrijdagavond, maar op een enerverende editie in Brazilië vorig jaar bleef de Sprint een soort voorloop voor de werkelijke race.
Dubbele kwalificatie
Nog voor de eerste Sprint van 2023 heeft de FOM met de FIA en de teams alweer een nieuwe wijziging doorgevoerd om het Sprint-concept toch een kans van slagen te geven. Dit keer wordt de kritiek op de verder nutteloze tweede vrije training en de te sterke link tussen de Sprint en de Grand Prix aangekaart. Door de introductie van een tweede kwalificatiesessie op de zaterdag moet de Sprint echt een afzonderlijk evenement gaan worden.
Het format
Het nieuwe Sprint-weekend begint net zoals de afgelopen zes edities. Op de vrijdag begint de actie met de eerste vrije training en wordt de dag afgesloten met de eerste kwalificatie. Deze sessie bepaalt vervolgens de startvolgorde voor de Grand Prix. De vrijdag heeft hierdoor niets meer te maken met de zaterdag.
De tweede dag wordt namelijk afgetrapt met de 'Sprint Shootout', een ingekorte variant van het bekende kwalificatieformat. Q1 duurt namelijk nog maar 12 minuten (was 18), Q2 10 minuten (15) en Q3 slechts 8 minuten (12). Naast de ingekorte sessies worden de coureurs verplicht op de Medium te rijden in Q1 en Q2, waarna ze overstappen op de Soft voor Q3. Een paar uur na de Shootout volgt de Sprint, waarvan het resultaat geen effect meer heeft op de grid voor de zondag. De hoofdrace verloopt verder als vanouds.
Niets veranderd
Het doel van de nieuwe opzet is uiteraard om eindelijk de chaos, sensatie en het spektakel te creëren dat de Sprint al twee jaar belooft. Het afzonderen van de zaterdag van de rest van de Grand Prix bereikt dat doel echter alleen op papier. Los van het resultaat van de Sprint moeten de teams en coureurs hun wagens immers nog steeds heel houden voor de hoofdrace op zondag.
Onbezonnen glory runs met het oog op een Sprint-overwinningen zullen we naar alle waarschijnlijkheid nog steeds niet gaan zien. Totdat de F1 een speciale Sprint-wagen toe zal staan zal dat gegeven ook zo blijven. Aangezien extra auto's toestaan niet duurzaam, efficiënt en financieel verantwoord is zal de situatie nooit veranderen.
- Red Bull Content Pool